Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Egy új vizsgálat alapján emberáldozat volt az a vaskori nő, akinek maradványait 2010-ben tárták fel az angliai Winterborne Kingstonban – számol be a BBC. A 2000 éves csontokat egy gödörben találták meg, a friss eredmények szerint az elhunyt húszas évei végén járt, és nyakon szúrták.

A Bournemouthi Egyetem szakértői arra jutottak, hogy az áldozat gerince korához képest erősen elváltozott, ami kemény fizikai munkára utal. A nő bordái töröttek voltak, a fogaiban lévő izotópok alapján pedig mintegy 30 kilométerre nőtt fel.

Dr. Martin Smith antropológus szerint a többi, általunk felfedezett sírban az elhunytat láthatóan gondosan helyezték el, és tisztelettel bántak velük, a vaskori áldozattal azonban nem ez történt. „A fiatal nőt arccal lefelé fekve találták meg a gödör alján, egy furcsa, szándékosan kialakított, félhold alakú, állati csontokból álló kupac tetején, ezért úgy tűnik, hogy egy áldozat részeként ölték meg” – tette hozzá a kutató.

Smith szerint a tények, így a gerincproblémák, a bordán lévő súlyos sérülések, az idegen eredet, valamint a temetési mód megmagyarázható külön-külön, de egyben a legvalószínűbb az, hogy a nő rituális gyilkosság áldozata volt.

The post Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed