Milyen haszna és előnye van az érzékeknek?

Az érzékszerveinkkel érzékelünk. Minden embernek 5 érzéke van. Ha baj van az érzékszerveinkkel, akkor az érzékeinkkel is gondok lesznek. Mutatjuk is, hogy mi is az az 5 érzék, és milyen hatással lehetnek ránk, a mindennapjainkra.

Minden érzékszervünk a saját érzékelő rendszerét használja, hogy információt szerezzen a környezetből. Az információ eljut az agyba, ahol feldolgozásra kerül, majd egy teljes érzékszervi kép jön létre a környezetről. Az öt érzékelés a következő: látás, hallás, ízérzékelés, szaglás és érintés.

Látás során a színt és a fényt a retina sejtjei érzékelik a szem hátsó részén. Hangérzékelés során a fülben lévő szőrsejtek bizonyos hangfrekvenciákra reagálva mozognak. Ízérzékelésnél a nyelv ízlelőbimbói reagálnak az ételekre, amelyek lehetnek édesek, sósak, keserűek vagy savanyúak. Szaglás során az orr speciális sejtjei különböző vegyi anyagokat érzékelnek a levegőben, amit belélegzünk. Érintés során a bőrünk különböző receptorai különböző típusú érintéseket érzékelnek.

Miért is olyan fontosak az érzékeink? Az érzékeink segítenek, hogy kapcsolatba kerüljünk a körülöttünk lévő világgal, és hogy kapcsolatba kerüljünk más emberekkel. Az érzékeléseink segítenek a mindennapi feladataink elvégzésében és kulcsfontosságú, hogy olyan élményeket is élvezhessünk, mint az olvasás, a zenehallgatás és az étkezés. Az érzékeink szorosan kapcsolódnak az érzelmeinkhez is. Amennyiben valami megzavarja az érzékeink működését, az korlátozhatja az interakcióinkat a körülöttünk lévő világgal, illetve megnehezíti bizonyos tevékenységek elvégzését. Például a halláskárosodás megnehezíti a beszéd követését, vagy az egyensúlyzavar megakadályozhatja a biztonságos mozgást.

A kutatások szerint az érzékeink a legjobban a természetben élesednek ki igazán. Azok, akik gyakran járnak kirándulni, sokkal elégedettebbek és boldogabbak, mint akik nem járnak rendszeresen a természetbe, például az erdőbe. A természet hangja, illata és látványa ugyanis csökkenti a stresszt, és fokozza a mentális egészséget.

A szaglás nem a legerősebb érzékünk, de nagyon szoros az érzelmeinkkel való kapcsolata. Egy tanulmány például azt írta le, hogy a friss nyári levegő elősegíti a boldogságérzést, a virágok illata pedig nyugodtabbá és éberebbé tehet minket, miközben javítja a hangulatunkat.

Egy másik tanulmány szerint pedig ha étkezés közben az ételek ízeire és textúráira összpontosítunk, akkor sokkal jobban értékeljük az elfogyasztott ételeket.

Amikor mezítláb sétálunk a puha fűben, az érzékeinknek köszönhetően sokkal jobban tudunk kapcsolódni a természethez, ami a mentális és fizikai egészségünkre is pozitív hatást gyakorol.

A kutya vagy macska simogatása bizonyítottan segít az embereknek ellazulni, és csökkenteni a vérnyomást és a pulzusszámot, illetve társas kötődést is biztosít. Míg az egyik a fizikai egészségre van pozitív hatással, a másik a mentális egészséget biztosítja.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed