Amatőr fémkereső bukkant viking ezüstkincsre

A nyugdíjas John Smart 2022 júliusában a Brit-szigetekhez tartozó Man-sziget déli részén folytatott fémdetektoros keresést, amikor egy apró ezüstrudacskára bukkant – számol be a BBC. A férfi bejelentette a felfedezést, a vizsgálatok pedig utóbb felfedték, hogy a lelet a viking korból származik. A tárgyat azóta kinccsé nyilvánították, ami azt jelenti, hogy immár a koronához tartozik.

A rudacska 6,7 centiméter hosszú és 0,75 centiméter széles. A Liverpooli Egyetem elemzése azt mutatta, hogy alapanyaga 88 százalékban ezüst, és 900 és 1045 között készült.

Allison Fox, a Man-szigeti Örökségvédelmi Hivatal munkatársa szerint a vikingek körében az ezüst volt a legelterjedtebb fizetőeszköz. A szakember kiemelte: a felfedezés révén jobban megérthetik a sziget viking korát. Mivel a környéken korábban nem találtak hasonló leletet, a tárgy különösen izgalmas.

A rudacska a korszakban mai árfolyamon nagyjából 200 fontot, tehát több mint 90 ezer forintot érhetett. Az nem tisztázott, hogy szándékosan, vagyonmegőrzési céllal rejtették-e el, vagy egyszerűen elvesztették.

The post Amatőr fémkereső bukkant viking ezüstkincsre first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed