Ausztria is támogatja, hogy megvonják Magyarország uniós vétójogát

Ausztria is támogatja Belgium azon javaslatát, hogy az uniós tagországok fontolják meg az elnökséget jövő hónapban átvevő Magyarország szavazati jogtól való megfosztását – írja Politico európai hírlevele.

Mind a 27 tagtól elvárjuk, hogy maradéktalanul betartsa azokat az elveket, amelyeken közös Uniónk alapul. Ez különösen igaz a soron következő EU-elnökségre. Ezt szem előtt tartva támogatjuk a 7. cikkely szerinti eljárás szigorú folytatását Magyarországgal szemben

mondta a Politicónak az osztrák külügyminisztérium szóvivője.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárást az Amszterdami Szerződés vezette be 1997-ben. A 7. cikk (1) bekezdése szerint a Tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fenn áll az EU-s értékek megsértésének egyértelmű kockázata és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállam számára, hogy megelőzze az alapértékek tényleges megsértését. A cikkelyt a tagállamok egyharmada, vagy az Európai Parlament vagy a Bizottság aktiválhatja. A 7. cikkely bevetése egy adott ország szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti.

Az Európai Parlament 2018-ban indította el Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti eljárás első szakaszát, de a folyamat megrekedt. Ennek az eljárásnak a következő lépését, amelyet akkor alkalmaznak, amikor egy országot úgy ítélnek meg, hogy megsérti a szövetség alapvető értékeit, gyakran „nukleáris opciónak”, Magyarországon általában csak atombombának nevezik, mivel ez biztosítja a legsúlyosabb politikai szankciót, amelyet egy tagországgal szemben kiszabhatnak: felfüggeszthetik az uniós döntésekre vonatkozó szavazati jogot.

The post Ausztria is támogatja, hogy megvonják Magyarország uniós vétójogát first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed