Ritka viking kardra bukkant egy gazda

Ritka viking kardot talált egy gazda a norvégiai Studalban, miközben előkészítette földjét a vetésére – számol be a Heritage Daily. A fegyvert Øyvind Tveitane Lovr fedezte fel.

A férfi először majdnem kidobta a tárgyat, mert azt hitte, egy rozsdás mezőgazdasági eszközre bukkant.

Közelebbről megvizsgálva rájött, hogy valójában egy kard markolatával van dolga, ezért jelentette a felfedezést a Rogaland Megyei Tanács hatóságainak. A norvég törvények értelmében minden olyan lelet, amely a kulturális örökségről szóló törvény 12. és 14. szakasza alá tartozik, az állam tulajdonát képezi, és be kell jelenteni.

A kard megmaradt elemei 37 centiméter hosszúak, a penge mintegy a fele hiányzik. A Stavangeri Egyetem régészei röntgenfelvételeket készítettek, ezek alapján a megmaradt pengén keresztmintás feliratok körvonalai, esetleg betűk lehetnek hosszában.

Sigmund Oehrl, a Stavangeri Egyetem munkatársa szerint ez azt jelenti, hogy a tárgy egy Ulfberht típusú kard lehet a viking korból vagy a korai középkorból. „Ezek a Frank Birodalomban (ma Németország) gyártott, kiváló minőségű kardok, amelyeket a fegyver készítőjének nevével jelöltek” – mondta a kutató.

Az Európa-szerte felfedezett több ezer viking kardból eddig mindössze 170-en találtak ilyen feliratot, és csak 45 példány került elő Norvégiában. Oehrl szerint a mostani fegyvert valószínűleg a Lovrafjordba behajózó vikingek hozták magukkal.

A szakemberek alaposabban is megvizsgálták a lelőhelyet, de nem találtak további maradványokat.

The post Ritka viking kardra bukkant egy gazda first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed