Eladná a Posta Biztosítót az állam, Tiborcz is versenyben van

Egy ideje húzódik a nemrég állami kézbe került Posta Biztosító privatizációja. A háttérben árverseny, a német Allianz és a politikailag kedvelt körök is versengenek a biztosítóért. A választások után felgyorsulhatnak az események.

Mi történt? A 2022 decemberében német tulajdonosoktól államosított Posta Biztosítót (ami technikailag két társaságból, a Magyar Posta Életbiztosító- és a Magyar Posta Biztosító Zrt-ből áll) most szeretné újra privatizálni a magyar állam. A Telex forrásai szerint nem egyszerű a folyamat és a győztes kihirdetése sem annyira triviális.

Kik vannak versenyben a biztosítóért? Bár sokan mozgolódtak a piacon a hír hallatán, igazából három biztosító szállt versenybe:

a német Allianz

a Keszthelyi Erik és Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó CIG Pannónia

valamint a Tiborcz Istvánhoz köthető Gránit (korábban Waberer’s) Biztosító

Miért húzódik a dolog? Az állam most nincs olyan egyszerű helyzetben, mint az egyszerű közbeszerzések esetében szokott. Bár nem titkolt állami és politikai cél a hazai tulajdon arányának növelése a stratégiailag fontos ágazatokban, mint amilyen a biztosítás is, de az uniós ajánlattételi folyamatban nem lehet könnyen megkülönböztetni az ajánlattevőket egymástól. Így előfordulhat, hogy a német Allianz-csoport által nyújtott ajánlat lesz a befutó, ami azért lenne furcsa, mert néhány év alatt német kézből a magyar állam közbeékelődősével ugyan, de újra német kézbe kerülne a biztosító. A másik szempont, hogy a pénz szűkében lévő magyar állam nem szeretné áron alul értékesíteni a biztosítót.

Mik lehetnek a forgatókönyvek? Miután lezajlottak a június 9-i választások, felpöröghetnek az események az amúgy politikailag kényes ügyben. A Telex iparági forrásai szerint három lehetséges kimenetel lehet:

vagy kihirdetik a Gránit Biztosítót győztesnek, például úgy, hogy az Allianz-ot kizárják, ez nem néz ki jól a közvélemény előtt.

Vagy lefújják az egészet, érvénytelennek nyilvánítják az eljárást.

Esetleg kihozzák az Allianz-ot elsőnek, de a németektől–németekig tartó állami tranzakció elég nevetséges lenne.

Ráadásul a hazai biztosítói piac szakmai megújításáért felelős Kovács Zsolt miniszteri biztos időközben a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója is lett, ami szintén ad egy pikantériát a történetnek.

The post Eladná a Posta Biztosítót az állam, Tiborcz is versenyben van appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed