Itt vannak a részletek Orbán Viktor és a NATO-főtitkár megbeszéléséről

Magyarország a jövőben nem kíván blokkolni olyan döntéseket, amiket a többi ország szorgalmaz, illetve Orbán is fontos garanciákat kapott.

Mi történt? A HVG számolt be arról, hogy váratlanul Magyarországra látogatott és Orbán Viktorral tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miután a napokban több hír is megjelent a magyar NATO-tagság kérdését illetően.

Mi lett a látogatás eredménye? A NATO-főtitkárral tett közös nyilatkozatában Orbán Viktor elmondta, hogy a jövőben

„Magyarország nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a szerintünk észszerű döntésektől, de a többi tagállam szorgalmazza”

Ezért cserében Magyarország irányába megerősítést nyert, hogy nem lehet kötelezővé tenni a tagállamok számára a NATO területén kívüli akciókban való részvételt. Igaz ez eddig sem volt kötelező.

Miért van feszültség a NATO-val? Először Finnország, majd Svédország csatlakozásának akadályoztatása verte ki a biztosítékot több NATO-tagállamban, de az sem tett jól, hogy a kampányban a magyar kormány folyamatosan azzal riogatott, hogy a NATO belecsúszik az ukrán háborúba. Orbán az elmúlt hetekben arról is beszélt, a magyar diplomácia feladata megoldást találni arra, hogy a NATO tagjaként Magyarország ne vegyen részt a szövetség területén kívüli katonai missziókban.

The post Itt vannak a részletek Orbán Viktor és a NATO-főtitkár megbeszéléséről appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed