A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát

A sokat átkozott okostelefonokról egy új kutatás feltárta, hogy inkább jó hatású, a tizenévesek hangulatát nemhogy rontaná, hanem kissé még javítja is. Bizonyos típusú mobilhasználathoz köthetők hangulati problémák, ezeket korábban vizsgálták már és főként a közösségi média használatával mutattak összefüggéseket ezek.

Az eredmények azonban sokkal ellentmondásosabbak, mint azt bármilyen kutató szeretné. Úgy tűnik, nem minden mobilhasználatot lehet negatívnak tekinteni, de vajon általánosságban mi történik egy fiatallal, ha mobilozik?

12-17 éves amerikai tinik vettek részt a vizsgálatokban, amelyekben a hangulatukról is kérdezték őket. Összesen 253 fő kapott egy héten át, különböző napszakokban szöveges üzenetekben rövid felmérő kérdéseket, minden fiatal 30 ilyen kérdéssorra válaszolt. E kérdésekre rögtön akkor kell felelni, amikor megkapják, vagyis a pillanatnyi hangulatról tanúskodtak a válaszok, nem pedig utólag kellett visszatekinteniük egy időpontra.

A válaszokon túl a telefonhasználatot is megvizsgálták a kutatók, és összevetették a válaszokat a telefonhasználat eseményeivel. A tinik 1-7 között pontozták a saját hangulatukat, az átlag összességében 5-re jött ki a vizsgálatok során

Kiderült, hogy a tizenévesek jobbnak ítélték meg a hangulatukat akkor, amikor épp használták a telefonjukat, igaz, nem túl sokkal, de 5 helyett 5,5-es pontszámot adtak. Számos tini külön megjegyezte, hogy úgy érzik, javul a kedvük, ha mobilozni kezdenek.

A kutatók szerint ebből két dologra lehet következtetni. Egyrészt a telefonokat a tinik használhatják kimondottan hangulatjavítási céllal is, és ez azt is megmagyarázná, miért is okoz függőséget a mobilhasználat. Másrészt azt is ki lehet következtetni ebből, hogy a telefon szociális eszköz, vagyis a kapcsolataik ápolására van rá szükségük a tiniknek.

Landy-Gyebnár Mónika

The post A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed