Javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert – rozmaring

A rozmaringnak nagyon kellemes az illata. Kiválóan harmonizál sült húsokkal, és egyes salátákban is remekül megállja a helyét. Ezzel a gyógynövénnyel sok kutatást végeztek, és megállapításra került, hogy kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, segít az immunrendszer megerősítésében, és még a vérkeringést is nagyon eredményesen fokozza. A rozmaring antioxidánsai nagyon hatékonyak a szabad gyökök semlegesítésében, és így a betegségek és a fertőzések megelőzésében.

A rozmaring egy illatos, örökzöld gyógynövény, amely a Földközi-tenger partvidékén őshonos, és amelyet kulináris összetevőként használnak az itt élő emberek. A rozmaringot nemcsak az íze miatt használják ezen a területen, hanem a számtalan, egészségre gyakorolt előnye miatt is. A gyógynövény enyhíti az izomfájdalmat, javítja a koncentrációt és a memóriát, erősíti a keringési rendszert és az immunrendszert, segíti az emésztést, kezeli az emésztési zavarokat, és késlelteti az agy öregedését is.

A rozmaring nagyon hatékony a stressz csökkentésében, és még a fájdalmat is enyhíteni tudja. Aromaterápiás hatása is kiemelkedő, hiszen pozitívan hat az agy működésére, azaz mind a koncentráció, mind a kognitív képességek fokozását elősegíti.

Talán a rozmaring az egyik olyan gyógynövény, amely nagyon sokszor került a kutatások fókuszába. Talán ez is az oka annak, hogy nagyon sok pozitív hatását vélték eddig felfedezni. Megállapították, hogy daganatellenes hatásokkal is rendelkezik, de a szakértők úgy vélik, hogy a rozmaring az érelmeszesedés, a fekély és az asztma kialakulásának esélyét is csökkenti. Ezen kívül a gyógynövény a szürkehályog és a gyulladásos betegségek gyógyításában is bizonyított már.

Azok, akik magasvérnyomás-betegségben szenvednek, csak óvatosan alkalmazzák a rozmaringot, mivel vérnyomásnövelő hatása is van.

Lefekvés előtt is elfogyaszthatunk egy csésze rozmaringteát, ily módon javulni fog az alvásunk mennyisége és minősége, nem mellesleg a tea nyugtató hatásokkal is rendelkezik, és csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit.

A rozmaring nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek nemcsak az oxidatív stressz elleni küzdelemben játszanak aktív szerepet, hanem az immunrendszer erősítésében is. Ezen kívül jó vérkeringést is biztosítanak, csökkentik a gyulladást, és ily módon fájdalmat is csillapítanak.

A gyógynövény nagyon hatékony az emésztési zavarok enyhítésében. Használhatjuk étvágytalanságra, savas refluxra, fokozott gázképződésre, hasi fájdalmakra és puffadásra. A gyógynövény nemcsak az emésztést segíti, hanem a tápanyagok felszívódását is.

A rozmaring antimikrobiális hatással rendelkezik. Legfőképpen a baktériumokkal veszi fel eredményesen a harcot, és ily módon a bakteriális fertőzésektől óvhat meg bennünket. Rovarriasztóként is működhet, elsősorban a kullancsokkal szemben jelenthet hathatós védelmet.

Nemcsak a rozmaring, hanem a gyógynövény illóolaja is nagyon közkedvelt, például fokozza a haj növekedését. Keverjünk el egy evőkanálnyi hordozóolajat 10 csepp rozmaringolajjal, majd alaposan masszírozzuk meg vele a fejbőrünket. Ezt követően mossuk meg a szokásos módon a hajunkat. A rozmaring-illóolaj csillapítja az ízületi gyulladás tüneteit, hatékonyan csökkenti a depresszióhoz kapcsolódó szimptómákat, és a koncentrációt is fokozza.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed