Hatalmas sziklavéseteket találtak az Orinoco folyónál

Egy új tanulmány alapján területjelzés céljával készíthették azokat az ősi sziklavéseteket, amelyeket Venezuela és Kolumbia területén, az Orinoco felső és középső folyása mentén tártak fel – számol be a Heritage Daily. A régészek 14 helyszínt térképeztek fel, a legnagyobb véset 40 méter hosszan terült el. Dr. Philip Riris, a Bournemouth-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az ábrák hatalmasak, és azt feltételezik, hogy messziről is láthatóak voltak.

A kutatók drónfotók segítségével vizsgálták meg a helyszíneket, a régióban feltárt kerámiákon lévő hasonló motívumok arra utalnak, hogy a sziklavésetek legalább 2000 évesek.

Az alkotások közül több kígyót ábrázol, az állatok közönséges óriáskígyók vagy anakondák lehetnek.

„Tudjuk, hogy az anakondák és a boák nemcsak, hogy a régió egyes őslakos csoportjainak teremtő istenségéhez kapcsolódnak, hanem halálos lényeknek is tekintették őket, amelyek képesek megölni az embereket és a nagytestű állatokat” – nyilatkozta Riris. A kutatók úgy vélik, hogy a véseteket az ősi csoportok a területek megjelölésére használták.

Dr. José Oliver, a University College London régésze szerint az ábrák főként az Orinoco folyó egy szakasza, az Atures-zuhatag mentén fekszenek, amely fontos kereskedelmi és utazási útvonalnál húzódott. A régió kiemelt jelentőségű lehetett a különböző csoportok érintkezése szempontjából. „A kígyókat általában meglehetősen fenyegetőnek értelmezik, így a sziklarajzok elhelyezkedése jelezhette, hogy ezeken a helyeken vigyázni kell az illemre” – mondta Riris.

A szakértők szerint elengedhetetlen lenne, hogy megóvják ezeket a monumentális sziklarajzokat. „A kolumbiai és venezuelai nemzeti örökségvédelmi szerveknél magától értetődően nyilvántartásba vettük ezeket a helyszíneket, de a körülötte élő közösségek egy része nagyon erős kapcsolatot érez a sziklarajzokkal” – emelte ki Dr. Natalia Lozada Mendieta, az Universidad de Los Andes munkatársa, hozzátéve, hogy a későbbiekben éppen ők járulhatnak hozzá leginkább a megóvásukhoz.

The post Hatalmas sziklavéseteket találtak az Orinoco folyónál first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed