Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

Az óceáni szigetek távol a szárazföldektől általában egyszerűbb ökoszisztémával rendelkeznek, mint egy nagy szárazföld. Azonban nem kivételes dolog, ha e szigeteken olyan alkalomszerű nektárfogyasztók, például madarak vagy hüllők válnak fontos beporzókká, pont a szokványos, sokszínű beporzó-sereg híján, amelyre nem is gondolnánk.

A kanári-szigeteki gyík a mi zöld gyíkjaink vagy fürge gyíkjaink nyaraló rokonai. A képen egy hím látható.
Forrás: inaturalist

A Kanári-szigetek őshonos és csak itt élő növénye a Lotus maculatus, amely a pillangósvirágúak közé tartozó, gyönyörű lángszínű virágokkal ékes faj. A virág súlyosan veszélyeztetett, vörös könyves, igen ritka faj, ezért a Kanári-szigetek önkormányzata igyekszik mindent megtenni a védelmében.

Több helyen ültették is a virágot, azonban nem nagyon akarnak szaporodni ezek a kiültetett tövek. Egy kutatócsoport e növény beporzóit figyelte meg, és végzett kísérletet a virágokkal, hogy kiderüljön, mi miatt nem szaporodnak. Hagyományosan úgy tartják, hogy e faj beporzói madarak, ám eddig egyetlen alkalommal se sikerült ezt megfigyeléssel igazolni.

A virág hatékony beporzásához, ahogy sok más rokon pillangósvirágúnál is, a bibét fedő vékony bőrszerű rétegen át kell jutnia a beporzónak – enélkül csupán önbeporzás lehetséges, ami kevesebb magot, vagy semennyit sem eredményez. A szóban forgó növényfaj esetében egyáltalán nem jönnek létre csíraképes magvak, ha nincs beporzás.

Háziméh és karcsúméh a virágon. A háziméh jól láthatóan a virág tövében turkál – átböki a szájszervével a virágot és kiszippantja belőle a nektárt, beporzás nélkül. A karcsúméh a virág „bejárata” felől érkezik, elvileg képes volna a beporzásra.
Forrás: Journal of Pollination Ecology

Most öt helyszínen végeztek vizsgálatokat, egy rakás virágot hálóba csomagoltak úgy, hogy az állatok számára ne legyen elérhető, ezzel kizárták a beporzóit. Ugyanezen a növényen egy csomó másik virág esetében pedig feljegyezték a látogatókat, és azt, hogy vajon azok beporozhatták-e a virágokat.

A legtöbbször három faj látogatta a virágokat, a kanári-szigeteki gyík (Gallotia galloti) és két méh. Azonban a háziméhek nem a porzót és a bibét tartalmazó irány felől közelítették meg a nektárt, hanem kilyukasztották oldalról a virág szirmait, és így nektárrablókká váltak beporzó helyett.

A vadméh, a Lasioglossum arctifrons nevű karcsúméh-faj teljesen normál úton közelítette meg a virágot (e méh a pollent gyűjti), így beporzónak tekinthető. Ugyancsak beporzóként viselkedett az a gyík is, amelynek a nektárra fájt a foga, és a megfelelő irányból, a porzó és a bibe érintésével nyalt bele a virágba.

A kutatókban felmerült, hogy vajon a gyík képes lehet-e a növény pollenjeit átvinni egyik virágról a másikra? Ehhez a gyíkokat elcsípték, és megvizsgálták őket, hogy van-e pollen a pikkelyeikre tapadva. Ezen felül azt is felmérték, hogy vajon melyik lehetséges beporzó látogatta legtöbbször a virágokat.

A kutatók arra jutottak, nem kis meglepetésre, hogy a gyíkok nemcsak rendesen virágporosak lettek, hanem ők látogatták legtöbbször a Lotus maculatus virágait. Ráadásul annál több magot hozott a virág, amennyivel gyakrabban látogatták a gyíkok.

A gyík (a képen egy nőstény) a virág tökéletes beporzója.
Forrás: Journal of Pollination Ecology

Azok a virágok viszont, amelyeket a háziméhek látogatták (ne feledjük, itt ők nektárrablók voltak), kevesebb magot termeltek. A vadméh látogatásai nem befolyásolták a magtermelést sem negatív, sem pozitív irányba.

Ez azt jelentette, hogy ahhoz, hogy ezt a súlyosan veszélyeztetett, endemikus virágot sikeresen lehessen szaporítani, és meg lehessen őrizni eredeti élőhelyén, nagy szükség van a gyíkok jelenlétére is.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed