Részben föld alatt élt ez a dinoszaurusz

99 millió évvel ezelőtt, a mai Utah állam területén élt a Fona herzogae nevű, újonnan felfedezett dinoszaurusz. Akkoriban e terület egy beltengerbe torkolló folyók járta meleg, mocsaras régió volt. A korszakból ránk maradt kőzetekből kezdték el kiemelni már 2013-tól fogva azokat a csontmaradványokat, amelyek vizsgálatából kiderült, valószínűleg a földbe vájta üregeit az állat. A felfedezést az Észak-Karolinai Állami Egyetem ismertette.

A Fona kis termetű, kb. kutya méretű, egyszerű testfelépítésű állat volt, azonban egyszerűsége nem jelenti azt, hogy unalmas volt. Számos olyan jellegzetességet találni a testén, amelyek arra utalnak, hogy üregeket vájhatott a földbe.

Mellső végtagjai is izmosak voltak, de emellett mind a hátsó lábain, mind a medencecsontján nagy izomzat feltapadásának nyomait azonosították, vagyis olyan jeleket, amelyek elősegíthették, hogy ásson. Az állat hátsó lábai jóval nagyobbak voltak a mellső végtagoknál, ezek biztosíthatták, hogy ásás közben stabilan álljon.

Fantáziakép
Forrás: jorge gonzales

Nem csak ennyi azonban a föld alatti életmód bizonyítéka.

Gyakran a nagyobb termetű állatok maradványai őrződnek meg, különösen egy ehhez az élőhelyhez hasonló folyami ártéren. Az apróbb állatokat könnyebben falták fel a dögevők, vagy épp a csontokat könnyedén elsodorta a víz, és össze is törte azokat, emiatt jórészt csak a nagyok maradtak fenn.

„Azonban a Fona gyakran teljességében megőrzött csontmaradványait abban a pózban találjuk meg, ahogy elpusztultak, mellkassal lefelé, széttárt mellső végtagokkal, kivételesen jó állapotban” – mondta Haviv Avrahami, a kutatás vezetője. „Ha a halála idején már a föld alatti üregében volt, az lehetővé tehette, hogy ilyen módon őrződjenek meg a csontjai.”

Emellett a Fona kövületei sokkal gyakoribbak e térségben, mint más, hasonló termetű, törékeny csontú állatoké, ráadásul gyakran kisebb csoportokban bukkannak rájuk. Mindezek arról vallanak – az anatómiai jegyek mellett, hogy a Fona élete egy részét valószínűleg a föld alatt tölthette.

A Fona koponyája 3D nyomtatott változatban
Forrás: Lindsay Zanno

Erre az életmódra utal az állat neve is: a Fo’na egy mitológiai lény volt, amely a Guam szigetén élő chamorro őslakosok szerint (e nép leszármazottja Avrahami), afféle föld alatti főnixként a földdel vált egyenlővé, majd új élet sarjadt belőle. A Fona testét valószínűleg színes tollak boríthatták egyébként.

Az ősmaradványok segítségével egy olyan dimenzió nyílik meg a kréta időszaki ökoszisztémában, amelyről eddig nem sokat tudtunk, a dinoszauruszok közt is volt, amelyik a föld alatti életmódot választotta. Hajlamosak vagyunk egysíkúan gondolkodni a dinoszauruszokról, holott voltak köztük erdő fái közt vitorlázók, éjszakai vadászok, lajhárszerű legelők, sőt, amint a friss adatok bizonyítják, a föld alatti üregekben élők is.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Részben föld alatt élt ez a dinoszaurusz first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed