Laborhússal csökkenhet a kutyák ás macskák környezeti lábnyoma

A ragadozó házi kedvenceink számára készülő húsos tápok környezetre, klímára gyakorolt hatása akkora, mint a Fülöp-szigeteké, ami a világ 13. legnépesebb országa. Érthető, hogy valamit e téren tenni kell, fenntarthatóvá kell alakítani az állataink táplálását.

Erre jelenthet lehetőséget a laborhús használata, amelynek jóval kisebb a környezeti lábnyoma az élő állaténál. A világon most először Nagy-Britanniában kapta meg az engedélyt a brit állategészségügyi hatóságtól a Meatly nevű cég a laborban tenyésztett csirkehús állateleségben való használatához.

A laborhús előnyei közt nemcsak azt tudhatjuk, hogy nem kell húsállatokat takarmányozni majd levágni hozzá, hanem azt is, hogy az eredményül kapott laborhúsban nincsenek gyógyszermaradványok, szennyező anyagok, kórokozók.

Mindemellett pontosan ugyanolyan táplálóak, mint az élő állatból származók.

Emberi szempontból különösen fontos az, hogy a laborhús előállításában nem használnak antibiotikumokat, mivel a gyógyszer-rezisztencia kialakulásának egyik fontos tényezője az állatgyógyászati felhasználás. További előny az ember számára, hogy a tömeges állattartásban jelentős és elkerülhetetlen veszélyt hordozó zoonotikus betegségek sem fenyegetnek a bioreaktorokban előállított hús kapcsán.

A Meatly állateledeleit ez év második felében kereshetik a britek az üzletek polcain. Egyelőre az így előállatott hústermék ára még magas, ám a termelés felduzzasztásával is csökkenni fog, amellett, hogy a cég is igyekszik olcsóbbá tenni a termékét. A laborhúsos állateledelek engedélyezése pedig fontos lépés lehet ahhoz, hogy a jelenleginél többen fogadják el az ember számára is az állati eredetű hús alternatívájaként.

Fontos azt is megérteni, hogy már a termelés önmagában jótékony hatású lesz a termékek állagára és más olyan tényezőire, amely a húsfogyasztó emberek számára fontos lehet.

Fontos lenne megérteni mindazoknak, akik zsigerből felháborodnak a laborhús fogyasztásán, hogy senkit se akarnak erre kényszeríteni, pusztán egy lehetőségről van szó, amit a környezet iránt aggódók választhatnak.

A jó lehetőségekkel pedig élni kell, hosszú távú érdekeink miatt.

Nem a Meatly az egyetlen cég, amely az állateleség piacon szeretne laborhússal megjelenni, például az osztrák-amerikai BioCraft product laborban előállított egérhúst használ állateleségeiben, ám egyelőre csak kis mennyiségben állítják elő. Azonban szeretnének pár éven belül ők is, és más vállalatok is a boltok polcaira kerülni laborhúsos állateleségeikkel.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Laborhússal csökkenhet a kutyák ás macskák környezeti lábnyoma first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed