A szeder a nyár egyik kedvenc gyümölcse. Nagyon sokan kedvelik, hiszen ízletes, zamatos, önmagában is fogyasztható, de remek süteményeket, salátákat és turmixitalokat is készíthetünk a hozzáadásával. Mutatjuk, hogy miért is olyan egészséges ez a gyümölcs, aztán két receptet is olvashatnak a kedves olvasók.
A szeder tele van kulcsfontosságú tápanyagokkal: nemcsak rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, hanem antociánokat is tartalmaz. Az antociánok sejtvédő hatásokkal rendelkeznek, és kulcsszerepet játszanak a szívbetegségek kockázatainak csökkentésében.
A szeder sok rostot tartalmaz, amely biztosítani tudja a bélrendszer egészségét. A rostok táplálják a hasznos baktériumok növekedését a vastagbélben, illetve támogatják az egészséges bélgátat, és stimulálják a bélmozgást is. A magas rosttartalmú étrend segíthet a vastagbélrák megelőzésében.
A szeder tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik. Gazdag forrása a C-vitaminnak, a K-vitaminnak, a magnéziumnak, amelyek mind-mind szerepet játszanak az optimális egészség fenntartásában. Folátot is tartalmaz, amelynek a sejtosztódásban van központi szerepe.
A szeder fenolos vegyületekben, például ellaginsavban is gazdag. Megtalálható még benne a kvercetin és azok az antioxidáns antociánok, amelyek a szeder színét adják. Az antociánok csökkenthetik az oxidatív stresszel kapcsolatos betegségek – például szívbetegségek vagy neurodegeneratív betegségek – kialakulásának kockázatait. Az oxidatív stressz akkor fordul elő, amikor a káros hatású szabad gyökök elnyomják a szervezet antioxidáns védelmét. Ezen kívül a szeder gátolja a gyulladásos útvonalakat a szervezetben, és csökkenti a gyulladásos fehérjék szintjét is. Gyulladáscsökkentő hatása miatt nagyon előnyös lehet azok számára, akik gyulladásos bélbetegségben vagy reumatoid artritiszben szenvednek.
A magas koleszterinszint és a magas vérnyomás oka lehet a szívbetegségek kialakulásának. A szív egészségét azonban támogathatjuk, ha vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag táplálékokat fogyasztunk rendszeresen. A szeder nemcsak rostokban, hanem antioxidáns hatású antociánokban is bővelkedik, amelyek együttesen és külön-külön is nagyon jót tesznek a szív egészségének. A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása nemcsak a gyulladást jelző markert, azaz a CRP-fehérjét tudják csökkenteni, hanem a tudományos kutatási eredmények szerint mintegy 45%-kal a szívkoszorúér-betegség rizikóját is.
A szederből kellemes nyári salátát és turmixitalt is készíthetünk, mutatjuk is a két receptet.
Barackos-szedres saláta hozzávalói:
• 6-8 sárgabarack,
• egy csésze szeder,
• 1 citrom,
• egy kisebb csokor citromfű,
• ízlés szerint méz.
Elkészítése:
Magozzuk ki és szeleteljük fel vékonyan a barackot. Tegyük egy salátástálba, majd adjuk hozzá a megmosott szedret is. Facsarjuk ki a citrom levét, keverjük hozzá a mézet, majd adjuk hozzá a fűszervágó ollóval felvagdalt citromfüvet, végül az egészet keverjük a salátához. Behűtve fogyaszthatjuk.
Hűsítő turmixital hozzávalói:
• egy csésze szeder,
• 2 dl natúr joghurt,
• 1 dl kókusztej,
• egy csipet fahéj,
• ízlés szerint méz.
Elkészítése:
Turmixoljuk le a szedret, a joghurtot és a kókusztejet. majd öntsük egy nagyobb pohárba. Adjuk hozzá a mézet, a tetejét pedig szórjuk meg fahéjjal.