Kitalálod, hányszorosát keresi Orbán egy nyugdíjas vagy egy tanár pénzének?

Minden korábbinál nagyobb mértékben szakadt el a kormánytagok fizetése az olyan átlagemberek jövedelmétől, mint egy tanár, egy gyári munkás vagy egy nyugdíjas.

Mi történt? A júniusi választások után a miniszterelnök tovább emelte kormánya tagjai, közöttük is főként Lantos Csaba energiaügyi és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bruttó bérét, de növekedett a kormányfői apanázs is.

Mi következik ebből? Az inflációt könnyedén kijátszó emelések eredményeként úgy alakult, hogy míg 2022 elején a miniszterelnöki fizetés még csak három és félszeresét tette ki egy középiskolai tanár átlagos havi bruttó bérének, 2024-ben már több mint a hétszeresét – hívja fel a figyelmet a hvg.hu. Az átlagos öregségi nyugdíj 2022-ben még a kilencedrésze volt a kormányfői bérnek, 2024 nyarán már csak a huszada. A fővárosban is tízmilliós vezetői jutalmak borzolták a kedélyeket a közszolgáltató cégeknél, a szakszervezetek fel is vetették Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy hasonló arányban a buszsofőrök, a szemetesek és a kertészek is kaphatnának pluszpénzt. (Erre egyelőre nem érkezett válasz.)

Kontextus. Alapvetően nem ördögtől való, ha a politikusok és a közszolgálat más, magas beosztású vezetői a nemzetgazdasági átlaghoz képest kiemelkedően jó fizetést kapnak, sőt ideális körülmények közt ez szükséges ahhoz, hogy jó minőségben működjön az állam. Ha ugyanis egy magas állami posztért nem jár versenyképes bér, akkor félő, hogy a megfelelő képzettséggel és tapasztalatokkal rendelkező emberek nem az állami szférát választják – ha politikusokról van szó, akkor nem a politikai pályát. Kérdés, hogy Magyarországon ez az alapvetés érvényesül-e: politikai váltógazdálkodás nincs, a politikai és állami felső vezetői pozíciók elnyerésében pedig a jelek szerint kiemelkedően fontosak a hatalomtechnikai szempontok és a személyes kapcsolatok. Mondhatni, fölösleges a legjobbakéval vetekedő fizetést kínálni egy olyan pozícióért, ahova a legjobbaknak esélyük sincs bejutni.

Miért fontos ez? A korrupció miatt. A magyar valóságra azonban itt is nehéz ráilleszteni az alapelveket: hiába keresnek kiemelkedően jól a politikusok, vannak (jellemzően következmények nélküli) korrupciógyanús ügyek. 

The post Kitalálod, hányszorosát keresi Orbán egy nyugdíjas vagy egy tanár pénzének? appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed