Úgy néz ki, Iránt lebeszélték Izrael megtámadásáról

Intenzív diplomáciai egyeztetés kezdődött a hét elején a Gázai övezetben tavaly október óta zajló izraeli offenzíva kiterjedésének megakadályozása érdekében. Ennek előzménye, hogy Izrael a múlt héten Iráni területén – a fővárosban – halálos merényletet hajtott végre a Gázai övezetben a végrehajtó hatalmat gyakorló Hamász politikai vezetője, Iszmail Haníje ellen. Libanonban pedig nem sokkal korábban, hasonló körülmények között – egy több halálos áldozatot követelő légitámadásban – megölték az Irán által támogatott iszlamista Hezbollah parancsnokát. Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei mindezek után „súlyos büntetést” helyezett kilátásba.

A diplomáciai tárgyalások eredményeképpen Ali Bageri Kani, Irán ügyvivő külügyminisztere szerdán este közölte: Irán a „megfelelő időben” és a megfelelő módon fog reagálni Iszmail Haníje meggyilkolására. Ez akár a támadás elhalasztását is jelentheti.

Emlékezetes: a hétvégén az Axios című amerikai lap három amerikai és izraeli forrásra hivatkozva azt írta, Irán már hétfőn megtámadhatja Izraelt, ez azonban mostanáig nem történt meg.

Az iráni ügyvivő külügyminiszter keményvonalas politikus, a legfelső vezető belső köréhez tartozik. Rokoni szálakkal is kötődik Ali Hámenei ajatollahhoz, mivel a fivére a legfelsőbb vezető veje. Kinevezésre azután került sor, hogy Irbahim Raiszi elnökkel együtt a korábbi külügyminiszter, Hosszein Amír-Abdollahian egy helikopterszerencsétlenségben életét vesztette idén májusban.

Ami a diplomáciai tárgyalásokat illeti: szerdán iráni és palesztin kérésnek eleget téve összeültek tanácskozni Szaúd-Arábiában az Iszlám Együttműködési (OIC) Szervezet tagállamai. Az államközi szervezetnek ötvenhét tagállama van, ezek valamennyien muszlim többségű országok.

Irán fellépése nemcsak saját szuverenitásának és nemzetbiztonságának védelmét, hanem az egész térség stabilitásának és biztonságának védelmét is jelenti

– hangoztatta az ülésen még a nyilatkozat kiadása előtt az iráni külügyminiszter a BBC szerint.

A tagországok által kiadott közös nyilatkozat szerint az államszövetség „teljes mértékben felelősnek” tartja Izraelt a „förtelmes támadásért”, amelyet ezen kívül Irán szuverenitásának „súlyos megsértéseként” értékelt – tekintve, hogy a gázai palesztin vezető elleni merényletet Teheránban hajtották végre.

A közös nyilatkozat azonban nem támogat semmilyen iráni katonai akciót.

A hét eleje óta tartó diplomáciai egyeztetésekben a Nyugat is kivetette részét. Joe Biden amerikai elnök kedden telefonon beszélt Jordánia, Katar és Egyiptom vezetőivel. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője erről azt mondta, hogy az Egyesült Államok reméli, hogy

az Iránnal kapcsolatban álló összes partner meggyőzi Iránt – ahogy mi is meggyőzzük Izrael kormányát –, hogy ne tegyen lépéseket a konfliktus eszkalálásának irányába.

A szóvivő hozzátette, hogy az Egyesült Államok az OIC több tagjával kapcsolatban állt, és úgy véli, „széles körű konszenzus” van abban, hogy „az eszkaláció csak súlyosbítaná a régió előtt álló problémákat”.

Az európai országok vezetői közül Emmanuel Macron vállalt jelentősebb szerepet az egyeztetésben. A francia elnök szerdán telefonon tárgyalt Maszúd Peszeskján iráni elnökkel. Macron figyelmeztette perzsa hivatali partnerét, hogy az iráni fellépés eszkaláció „tartósan ártana a regionális stabilitásnak”.

Peszeskján – hivatala közleménye szerint – a francia elnökön keresztül a Nyugatnak azt üzente: ha meg akarja akadályozni a háborút, akkor

azonnal fel kell hagynia a fegyvereladással és Izrael támogatásával.

(via BBC)

The post Úgy néz ki, Iránt lebeszélték Izrael megtámadásáról first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed