Ez a tengeri óriás is képes az eszközkészítésre

Újabb állatról, a hosszúszárnyú bálnáról derült ki, hogy nemcsak az eszközök használatra, hanem azok elkészítésére és módosítására is képes – írja a The Independent. A kutatók eddig is tudták, hogy a világ egyik legnagyobb állatfaja buborékok segítségével hálóként funkcionáló struktúrákat hoz létre, a friss tanulmányból viszont az is kiderült, hogy a példányok egyedi módon manipulálják ezeket a struktúrákat, hogy maximalizálják a zsákmányt.

Lars Bejder, a Manoai Hawaii Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint sok állat használ eszközöket a táplálékszerzéshez, de csak nagyon kevesen készítik el, illetve módosítják szerszámaikat. A szakértők Alaszka délkeleti részén figyeltek meg magányos egyedeket, amint rákok elejtése érdekében vetettek be buborékhálót, a példányokat drónok, valamint nem invazív, feltapasztható jeladók segítségével vizsgálták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a bálnák aktívan felügyelik a buborékhálók részleteit, például az azokat alakító gyűrűk számát, méretüket, mélységüket és a buborékok közötti távolságot.

Ezen részletek irányításával az állatok akár hétszer több zsákmányt is elejthettek többletenergia alkalmazása nélkül.

A vadászat sikere kulcsfontosságú a faj túlélése szempontjából, mivel a bálnák egész évi energiatartaléka attól függ, hogy nyáron és ősszel elegendő zsákmányt tudnak-e elejteni Alaszka vizeiben. Ha a klímaváltozás miatt a préda száma csökken a kulcsfontosságú területeken, az veszélybe sodorja a populációt.

A szakértők abban bíznak, hogy a faj vadászati módszereinek alaposabb megismerése megóvásához is hozzájárulhat. A csapat a hosszúszárnyú bálnák egyéb táplálékszerző viselkedéseit, így a közös buborékhálózást is vizsgálja.

The post Ez a tengeri óriás is képes az eszközkészítésre first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed