Intelligens újraértelmezést kap a villamoshálózat

Íme, az áramfogyasztók közösségi hálózata! A modern világ minden szegletében okosrendszerek vesznek körül bennünket: az internetre fellépve, a mobiltelefonunkat használva, a tévénket bekapcsolva, vagy akár a hűtőszekrényünkön keresztül. Ezek az eszközök mind hálózatba kötve működnek, és elképesztő mennyiségű adatot kezelnek, mindeközben az az infrastruktúra, ami ehhez az energiát szolgáltatja, gyakran az 1920-as évek elvi megoldások szintjén áll, és a korszerűtlensége miatt nem nevezhető sem fenntarthatónak, sem költségtakarékosnak. Ezt az évszázados gyakorlatot képes felszámolni a napelempiac ismert hazai szereplője, az Opera Solar, amelynek szakemberei új projektjükben, a Joulyban forradalmi önszervező rendszert hoztak létre – olyat, ami a legnagyobb biztonság mellett a legolcsóbban biztosítja egy lakóház, egy üzem vagy egy egész közösség villamosenergia-ellátását. A vállalatvezetők úgy fogalmaznak, hogy ez a rendszer „az áramfogyasztók Facebookja”, de a visszajelzések alapján ez annál sokkal többre képes.

Sürgős válasz kell az energiahatékonyság problémáira

Az organikusan szerveződő, villamos hálózatot mérő, vezérlő és elosztó rendszert – amely már működő prototípussal is rendelkezik – az elavult áramhálózatok újragondolásának, a környezet védelmének és az energiafogyasztás nagyobb hatékonyságának igénye és tulajdonképpen az a felismerés hívta életre, hogy az internetes adatkezeléssel összehasonlítva, ami az 1990-es évekhez képest óriási változásokon ment át, az áramhálózatok terén csak nagyon kis mértékű fejlődés zajlott le.

Az áramgazdálkodás az árammenedzsment szempontjából nagyon szigetszerű és elavult”; ez napjainkban kezd különösen problémássá válni, amikor az energiahatékonyság kérdései egyre sürgetőbbek.”

Székely András informatikai vezető

„Az energiaszükségletünk olyan mértékben növekszik, tehát annyira minden az energia köré összpontosul, hogy az energiahatékonyság fogalma nagyon relevánssá”, az energiagazdálkodásban jelentkező gondok pedig mindennapossá kezdenek válni.

Eszenyi László fejlesztő mérnök, a Jouly önszervező rendszerének ötletgazdája szerint elég megnézni egy villanyszámlát ahhoz, hogy ráeszméljünk: valami nincs rendjén, hiszen maga az energia a számla összegének csupán tízegynéhány százalékát teszi ki, míg „a többi az mind-mind a hozzárakódó szállítás, adminisztráció, szervezés stb. költsége, és mi mégis követjük ezt a régimódi elvet, miközben a világ nem, hogy elrohant mellette, hanem elrohant, visszafutott, és még egyszer elrohant”.

A Jouly megoldása

A vállalat önszervező rendszere valós időben képes mérni és feldolgozni az energiafelhasználással kapcsolatos adatokat, ami számos előnyt jelent a felhasználók számára. A régi, szigetszerű gondolkodás helyett olyan hálózati szemléletet kapnak, amiben az eszközeik egymást támogatva, organikusan épülnek fel. Hoványi Dávid Csaba ügyvezető felhívta rá a figyelmet, hogy a megoldásuk az olyan, idősávonként más-más tarifával rendelkező áramszolgáltatások esetében is paradigmaváltó lehet, mint amilyen hazánkban a nappali-éjszakai áram, vagy Görögországban a nappal is több sávban beárazott villamosenergia. Utóbbi állam esetében „különböző minőségű energiaforrások között lehet optimalizálni, aszerint, hogy éppen melyik hálózatelemre érdemes felhasználókat kapcsolni”.

Ilyen lehet az energiamenedzsment jövője

A hagyományos áramhálózati rendszerek elavultak, és az új technológiák lehetőséget adnak arra, hogy jelentős fejlődést érjünk el ezen a területen. A modern világ megengedi, hogy az energiamenedzsment rendszereit új alapokra helyezzük, és ezt a lehetőséget ki kell használni – vallja a Jouly.energy. Az energiahatékonyság fogalma egyre relevánsabbá válik, és az új generációknak sokkal tudatosabb energiafelhasználási szokásokat kell elsajátítaniuk ahhoz képest, amelyekről még napjainkban is tanulnak az oktatási rendszerben.

A cég összetett célja ezen a szinten már nem csak az eszközök dobozos értékesítése (amivel egyébként rajtra készen állnak), hanem egy olyan filozófia megalkotása is, amely arra ösztönzi a felhasználókat, hogy az eszközök és rendszerek együttműködésével nagyobb hálózatokat és halmazokat, egyre ismertebb kifejezéssel „energia közösségeket” hozzanak létre, majd a technológiai fejlődés és a hálózati architektúra továbbgondolása révén a jelenlegi rendszereknél sokkal hatékonyabb energiamenedzsmentet érjenek el.

Integráció és az AI szerepe a rendszerben

Kérdésünkre a vállalat vezetői elmondták: a mesterséges intelligencia kulcsszerepet játszhat az energiamenedzsment forradalmában, hiszen a rendszerük rengeteg adatot gyűjt, ami lehetővé teszi, hogy előre „gondolkodjon” és előre megtervezze az energiafelhasználási igényeket. A rendszer egyedülálló hálózatszervezési megoldásokat alkalmaz, lehetővé téve, hogy az energiaközösségek tagjai közvetlenül, az aktuális termelési és fogyasztási szükségleteknek megfelelően kapcsolódjanak és organikusan, akár percről percre újraszerveződve működtessék az ellátást, így maximalizálva az energiahatékonyságot – legyen szó családi házakról vagy ipari létesítményekről, illetve megújuló energiáról vagy bármilyen más energiaforrásról.

Az AI segítségével az energiafogyasztási szokások előre jelezhetők, a rendszer ezekre képes reagálni, de a mesterséges intelligencia több szinten is alkalmazható: az egyik a lokális működési területek felügyeletét látja el, míg a másik a hálózati elemek együttműködését koordinálja. „Ez a többrétegű megközelítés lehetővé teszi, hogy a döntéshozatali folyamatokat darabokra szedjük, és mindegyik szinten külön-külön ellenőrizzük azokat, így a hálózat biztonsága nagyságrendekkel növelhető. A rendszer magában foglal egy felhasználóbarát interfészt is, amely lehetővé teszi a végfelhasználók számára, hogy nyomon követhessék és szabályozhassák saját energiafogyasztásukat, illetve adott esetben termelésüket. Ez az interaktivitás nemcsak növeli az energiatudatosságot, hanem aktív részvételre ösztönzi a felhasználókat a hálózat menedzsmentjében, elősegítve ezzel egy decentralizált, demokratikusabb energiagazdálkodási modell kialakulását” – magyarázta Székely András.

Célunk a tudatos fogyasztásra ösztönzés mellett az, hogy ezekkel az eszközökkel lehetővé tegyük az emberek számára, hogy aktívan vagy automatizálva, de részt vegyenek az energiagazdálkodásuk finomhangolásában. Ehhez nem kell mást tennünk csak hagyni, hogy az okos megoldás az általunk megszabott keretek közt végezze a dolgát.”

Hoványi Dávid

Összegezve, ezért nevezhetjük a jövő energiamendzsmentjének

A Jouly.energy új áramhálózati rendszere jelentős, jövőbe mutató előrelépés az energiamenedzsment terén. A hálózati szemlélet, a mesterséges intelligencia alkalmazása és a felhasználói szokásokhoz való automatikus alkalmazkodás mind hozzájárul ahhoz, hogy az energiafogyasztás hatékonyabbá és olcsóbbá váljon. Ez a megközelítés nem csak a felhasználók számára jelent előnyt, hanem az egész energiarendszernek is, hiszen a hálózat az egyenletes leterheltségnek köszönhetően stabilabbá és megbízhatóbbá válik. Mindeközben a felhasználók pénzt is megtakarítanak, mert a drága energiaforrások helyett optimális időpontokban, olcsóbb energiaforrásokat tudnak használni.

További információ: Jouly.energy

The post Intelligens újraértelmezést kap a villamoshálózat appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed