Kiléptek a Libriből, mert aggódtak a függetlenségükért

A Kalligram igazgatója tartott attól, hogy az MCC többségi tulajdona veszélyes lehet az autonómiájukra.

Mi történt? Mészáros Sándor, a Kalligram Könyvkiadó igazgatója a közelmúltban megvásárolta a Libri Kiadói Csoport 49 százalékos tulajdonjogát, így a kiadó száz százalékban az ő tulajdonjogába került – számolt be róla az Index. Döntését Mészáros azzal indokolta, hogy független akart maradni. Együttműködésüket egyébként korrektnek írta le a Librivel, de az meglepte, hogy

a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) tavaly csaknem száz százalékos tulajdont szerzett a kiadói csoport élén.

„Kár volna tagadni, tartottam attól, hogy az autonómiánk veszélybe kerül, és nem akartam megvárni, mi lesz a vége. Számomra a kultúra autonómiája végtelenül fontos. A magyarországi intézményekben azonban sok kivéreztetést, ellehetetlenülést tapasztalok, amelyeket nézni is nehéz – mondta Mészáros. Attól nem fél, hogy a kiválás után kevesebb emberhez jutnának el, a Kalligram jelenleg is stabilan működik.

Mit mond a Libri? Az Index kérésére Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetője és kiadási igazgatója elmondta, hogy 2017-ben egy jelképes összegért baráti segítséget nyújtottak a Kalligramnak, amikor nem befolyásoló többséggel, 49 százalékos Libri Könyvkiadói tulajdonnal beszálltak a cégbe. Sárközy szerint már akkor is fontosnak érezték, hogy ne szóljanak bele a Kalligram működésébe.

„Azt tapasztaltuk, hogy a kisebbségi tulajdonrész a Kalligramban egy zárvány, ez a kiadói érdekeltségünk egy olyan szatellit volt, amely nem váltotta be a hozzá fűzött pénzügyi reményeket, további segítséget viszont épp a függetlensége okán nem tudtunk adni – mondta Sárközy az Indexnek. Szerinte a szétválásról már két éve, az ő kezdeményezésükre beszélgetnek, és most lett hivatalosan vége.

A Kalligramra soha nem tekintettek a Libri Kiadói Csoport szerves részeként, és a csoportnak egyáltalán nem állt szándékában megszerezni a cég többségi üzletrészét. Sárközy Bence azt is elárulta, tudomása szerint a Libri kereskedőként továbbra is a Kalligram partnere marad.

Kontextus. A NER legfontosabb elitképzője, az állami vagyonnal kistafírozott MCC két lépésben nyelte le a piacvezető könyves céget, a Librit. Erről korábban a Forbes is részletesen írt.

The post Kiléptek a Libriből, mert aggódtak a függetlenségükért appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed