Ha nem alszunk jól, akár még érelmeszesedésünk is lehet

Az érelmeszesedés sok embert érint. Ennél a betegségnél plakkok alakulnak ki az artériák falán. Sok oka lehet a betegség kialakulásának. A magas koleszterinszint lehet az egyik kockázati tényező, azonban a legújabb kutatások szerint még a nem megfelelő alvás is oka lehet az érelmeszesedés kialakulásának. Cikkünkben leírjuk, hogy milyen összefüggés lehet az ateroszklerózis és a nem megfelelő alvás között.

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány először számolt be arról, hogy a kevés ágyban töltött idő, azaz a kevés alvás és az érelmeszesedés között szoros összefüggés állhat fenn. A tanulmány szerint a következetes alvási minta fenntartása kulcsfontosságú lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak csökkentésében. Az új kutatások azt mutatják, hogy azoknak a 48 év feletti személyeknek, akiknek rendszertelenek az alvási szokásaik, nagyobb eséllyel lesz érelmeszedésük, mint azoknak, akik következetes alvási szokásokkal és ezzel együtt rendszeres alvási mintákkal rendelkeznek.

A vizsgálatok még azt is mutatták, hogy azoknál a személyeknél, akik nem mindig ugyanabban az időben kelnek fel és fekszenek le este, nagyobb lesz az esélye, hogy úgynevezett meszes plakkok halmozódnak fel az artériákon, ez pedig fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham és a stroke kockázatait. Továbbá a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a személyeknek magasabb volt a kalciumkoncentráció a vérükben, ami pedig a szívkoszorúér-betegség kockázatait fokozza.

Az érelmeszesedés egy degeneratív állapot, amely plakk felhalmozódását jelenti az erekben, ami pedig sokféle szív- és érrendszeri betegség kialakulását okozhatja. A szívbetegségek megelőzésében sokat segíthet, ha egészségesen táplálkozunk. A magas rosttartalmú ételeket helyezzük fókuszba, ezzel szemben csökkenteni szükséges azoknak az ételeknek a fogyasztását, amelyek nagy mennyiségű cukrot, sót és telített zsírt tartalmaznak.

Az olyan aerob gyakorlatok, mint a kocogás, a gyors gyaloglás vagy a kerékpározás a legjobb gyakorlatok lehetnek a szív egészségére. Hetente legalább 150 percnyi mozgásra van ahhoz szükség, hogy jelentősen csökkenjenek a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai.

A szív- és érrendszeri betegségek elkerülése érdekében az is lényeges, hogy a BMI-indexünk, azaz a testtömegindexünk a normál tartományba kerüljön. Ezt nem mással, mint a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás kombinációjával érhetjük el.

Törekedni kell a napi nyolc óra alvásra is, illetve lényeges az is, hogy kialakítsunk egy napi és lefekvési rutint, ellenkező esetben megnőhet a szívkoszorúér-betegség kockázata.

A dohányzás hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához, és növeli a szívroham kockázatait. Amennyiben dohányzik, mindenképpen javasolt a cigarettázás abbahagyása.

Ezek az intézkedések nemcsak a szívbetegségek ellen jelenthetnek védelmet, hanem más betegségek ellen is, például perifériás artériás betegség, nyaki artériás betegség, a vesék artériáit érintő betegség.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed