Nemzetközi díjra jelölték Eötvös Péter Valuska című operáját

Eötvös Péter 2023 decemberében bemutatott, Valuska című, utolsó operája az ősbemutatók kategóriájában szerepel az elmúlt évad legnagyobb operai teljesítményeinek odaítélhető International Opera Awards jelöltjei között – írja az MTI.

A Magyar Állami Operaház ősbemutatója, többek között, olyan rangos dalszínházak produkcióival versenyez, mint az Opera Philadelphia, a Dallasi Operaház, a Montréali Opera, a madridi Királyi Operaház, a Drezdai Semperoper és a Brnói Nemzeti Színház – közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.

Eötvös egyetlen magyar nyelvű operája megkomponálására 2018-ban kapott felkérést a Magyar Állami Operaház vezetésétől. Az idén, nyolcvanéves korában elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas, kortárs zeneszerző tizenharmadik és egyben utolsó operája alapjául a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című, 1989-ben megjelent regényét – amiből Tarr Béla a Werckmeister harmóniák című filmjét is készítette – választotta.

A darab librettóját a szerző feleségével és állandó alkotótársával, Mezei Marival, valamint Keszthelyi Kinga dramaturggal közösen készítette el. Az előadást Varga Bence vitte színre Devich Botond díszlettervezővel, Huszár Kató jelmeztervezővel és Baumgartner Sándor világítástervezővel. A címszerepet Haja Zsolt, a további szerepeket Miksch Adrienn, Szabóki Tünde, Farkasréti Mária, Hábetler András és Cser Krisztián énekelték, az Opera együtteseit Szennai Kálmán dirigálta.

A produkció 2024 januárjától fél éven át az OperaVision internetes portálon is ingyenesen megtekinthető volt, az Operaház repertoárjára pedig, várhatóan, a 2025/26-os évadban tér vissza.

Az International Opera Awardst, 2012-ben, Harry Hyman, üzletember alapította, azzal a céllal, hogy a műfajra, a produkciókra és a művészekre még nagyobb nemzetközi figyelem irányuljon. Az elismert iparági szakemberekből álló zsűri elnöke John Allison, az 1950 óta megjelenő, londoni székhelyű Opera szaklap szerkesztője. Az International Opera Awards díjátadóját október 2-án, a müncheni Prinzregententheaterben tartják majd.

The post Nemzetközi díjra jelölték Eötvös Péter Valuska című operáját first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed