Börtönt kaphat a 77 éves volt vezérigazgató

De pénzbüntetéssel is megúszhatja a vádakat.

Mi történt? A Volkswagen egykori vezérigazgatója, Martin Winterkorn kedden állt bíróság elé csalás vádjával. Kilenc éve derült ki, hogy a német autógyártó csalt a károsanyag-kibocsátási teszteken.

Előzmények. Winterkornt 2015-ben bocsátották el a vállalat éléről a dízelbotrányként ismert ügy kapcsán. A vádak szerint az autógyár több millió autójánál úgy manipulálta, hogy kijátsszák a környezetvédelmi előírásokat.

A vád. Winterkorn ellen csalás, piaci manipuláció és hamis tanúvallomás miatt emeltek vádat. Eszerint a Volkswagen tudatosan olyan szoftvert rakott a dízelmotoros járművekbe, ami a hivatalos méréseken visszafogta a károsanyag-kibocsátást, de a mindennapos használatkor nem, hogy jobb legyen a teljesítmény. Körülbelül 11 millió autó érintett az ügyben.

Miért csak most? A pert sokszor elhalasztották az egykori vezérigazgató egészségügyi problémáira hivatkozva. Februárban egy befektetői perben tagadta, hogy köze lenne a hatástalanító eszközök beépítéséről szóló döntésekhez.

Mi lesz, ha bűnösnek ítélik? Pénzbüntetésre vagy szabadságvesztésre számíthat.

Más. A Volkswagennek más nehézségei is vannak, az olcsó kínai elektromos autók megrengetik az európai piacot, és most gyárbezárásokra készülnek.

The post Börtönt kaphat a 77 éves volt vezérigazgató appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed