A szorongás és a stressz kiütéseket is okozhat

Bizonyára sokan észrevették már, ha nincsenek túl jó mentális állapotban, azaz sokat szoronganak, idegeskednek és stresszelnek, az meglátszik a bőrük állapotán is. A stressz és a szorongás olyan kiütéseket is okozhat, amelyek hasonlóak ahhoz, amit az ekcéma is okoz. Ilyenkor ugyanis gyulladás keletkezik a szervezetben, és ennek következményeként különféle bőrproblémák alakulhatnak ki.

Időnként mindenki szorong vagy idegeskedik valami miatt, de ha ez folyamatos és rendszeres, akkor úgynevezett csalánkiütések alakulhatnak ki a bőr felszínén. Ezek a csalánkiütések a test megannyi pontján megjelenhetnek, például a nyakon, az arcon, a kezeken, a lábakon és a törzsön is. A szorongásos kiütések az egyik módja annak, hogy a szervezet hogyan reagál a stresszre. Azok, akik eleve valamilyen bőrbetegségben szenvednek, nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen ilyenkor nehezen megállapítható, hogy a kiütéseket valamilyen fertőzés okozza, vagy a stresszre adott válaszként jönnek létre. A szorongás okozta kiütések mindenféle kezelés nélkül megszűnnek, míg a fertőzések okozta kiütések csakis kezelés hatására múlnak el.

A bőr a testünk legnagyobb szerve, és mint ilyen, szintén reagál a szorongásra és a stresszre. Amikor stresszhelyzetbe kerülünk, akkor a szervezetben megemelkedik a kortizolszint. A kortizol nem más, mint a mellékvesék által termelt szteroid hormon, amely segít szabályozni a szervezet stresszre adott válaszát. Amikor megemelkedik a kortizolszint, akkor ez hatással lesz a hisztaminra is, amely szintén emelkedő tendenciát mutat. A hisztamin egy olyan vegyi anyag, amelyet az immunrendszer szabadít fel. Hatására gyulladás alakul ki a szervezetben, ami oka lehet a csalánkiütés és a viszketés létrejöttének.

A szorongás és a pszichés stressz tehát oka lehet a csalánkiütés kialakulásának. A csalánkiütés nagyon sok kellemetlen tünettel jár együtt, mint például égő, viszkető érzés. Ezek a tünetek tovább fokozódnak alkohol, meleg és testmozgás hatására.

Csalánkiütés nemcsak szorongás és stressz hatására jöhet létre, hanem allergének, élelmiszerek és egyes gyógyszerek is kiválthatják. Új szappan, mosószer, rovarcsípések és olyan meglévő bőrbetegségek, mint a pattanások, az ekcéma vagy a rosacea is okai lehetnek a csalánkiütés kialakulásának.

Kik a legveszélyeztetettebbek a szorongás okozta csalánkiütés szempontjából? Elsősorban a középkorú nők érzékenyebbek a stresszre. A szorongás kialakulásában sok minden szerepet játszhat, például a családtörténet, a genetika, az alváshiány és az egészségtelen étkezési szokások.

A szorongás csökkentésére gyógynövényeket is bevethetünk. Az egyik ilyen gyógynövény a kamilla, amely enyhe nyugtató hatásokkal rendelkezik. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a szorongást, és javítják az alvás mennyiségét és minőségét.

Az aromás illatokkal rendelkező levendulatea enyhíti a stresszt, és a szorongást is oldja, mégpedig oly módon, hogy segít az elme megnyugtatásában. Nemcsak a szorongás csillapításában lehet ez a gyógynövény a segítségünkre, hanem a depresszió tüneteinek csökkentésében is.

A frissítő ízvilággal rendelkező borsmenta nagyon hatékonyan nyugtatja az idegeket. Különösen eredményes a stressz által kiváltott gyomor- és bélrendszeri tünetek kezelésében. A borsmentatea csökkenti a szorongást és a fájdalmat is.

A zöld tea L-teanin nevű vegyületet tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely elősegíti a relaxációt, és javítja a fókuszt. Mérsékelt fogyasztása nyugtató hatást biztosíthat álmosság nélkül.

A citromfű csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja a hangulatot, és elősegíti a nyugalom érzését. A rózsatea pedig szintén nagyon hatékony stresszoldó lehet.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed