Elképesztőn videón mutatják be a Föld 1,8 milliárd éves átalakulását

A Föld felszínén található kőzetek belsejéből származó információk felhasználásával kutatók rekonstruálták a bolygó lemeztektonikai változásait az elmúlt 1,8 milliárd év során. Ez az első alkalom, hogy ilyen messzire visszatekinthetünk a Föld változásainak sorában, írja a Science Alert.

A munkát, amelyet Xianzhi Cao, a kínai Ocean Egyetem munkatársa vezetett, most a nyílt hozzáférésű Geoscience Frontiers folyóiratban tették közzé. A videó kezdésként a Föld jelenlegi látványát tárja elénk, azonban a több száz millió éven átívelő timelapse-en gyorsan változnak meg és olvadnak egybe földrészek.

Ennek részeként elsőként a Gondwana ősi szuperkontinens létrejöttét nézhetjük végig, amely magába foglalta a déli félteke mai kontinenseit és szigeteit, beleértve az Antarktiszt, Dél-Amerikát, Afrikát, Madagaszkárt, Ausztráliát, Új-Guineát, Új-Zélandot, valamint az Arab-félszigetet és Indiát. Ezt követően a Pangea létrejöttét is bemutatja a videó.

Itt azonban nem áll meg a rekonstrukció: ahogy visszafele pörög az óra, megjelenik egy még korábbi szuperkontinens, a Rodinia, amely nagyjából 1,26 milliárd–900 millió éve jöhetett létre, és nagyjából 750–633 millió évvel ezelőtt szakadhatott darabjaira.

A Rodinia pedig a Nuna nevű szuperkontinens szétszakadásával jött létre, körülbelül 1,35 milliárd évvel ezelőtt.

A videó arra is rámutat, hogy a Föld milyen egyedülálló lemeztektonikával bír a Naprendszer többi bolygójához képest. A jövőben még több kutatás irányul majd a Föld történetének és átalakulásának megértésére, így hamarosan nem csak 1,8 milliárd éves időutazásra ülhetünk fel, hanem az is lehet, hogy mind a 4,6 milliárd évet megcsodálhatjuk.

The post Elképesztőn videón mutatják be a Föld 1,8 milliárd éves átalakulását first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed