A bíróság kimondta: le lehet vadászni a drogbáró vízilovait

Egy kolumbiai bíróság hivatalosan is közölte, hogy a Pablo Escobar által a nyolcvanas években az országba hurcolt, és mára elszaporodott vízilovakat le lehet vadászni, sőt kifejezetten erre biztatják a vadászokat, írja az IFLScience.

A cundinamarcai közigazgatási bíróság döntése alapján a kolumbiai környezetvédelmi minisztériumnak három hónapja van arra, hogy életbe léptessen egy olyan rendeletet, amely hozzájárul a faj fokozatos felszámolásához szükséges törekvésekhez:

így például a sterilizációhoz és az egyedek ellenőrzött levadászásához.

Mint ismert, a hírhedt drogbáró Hacienda Napoles nevű birtokán saját állatkertet rendezett be a nyolcvanas években, ezért hozatott egy hím és három nőstény vízilovat Afrikából. Escobar halála után egzotikus állatainak jelentős részét elszállították, a vízilovak viszont maradtak, mert túl bonyolult lett volna befogni őket.

A hatóságok úgy vélték, az idegen környezetben az állatok hamar elpusztulnak majd, ez azonban nem így lett, és mára több mint 170 példány élhet a területen. Egy tanulmány azt jósolta, hogy ha hagyják tovább szaporodni az állatokat, 2039-re a számuk elérheti az 1418 főt, ami már most is súlyos veszélyt jelent a terület ökológiai egyensúlyára.

Az inváziós fajok ellen számos megoldás merült már fel: 2009-ben a levadászásuk mellett döntöttek, ez azonban lakossági felháborodást váltott ki. Később egy sterilizálási program is felvetődött, ám ez is elbukott, most viszont úgy tűnik, a bírói támogatás végre pontot tehet az ügy végére.

Kapcsolódó
Harminc éve küzdenek Pablo Escobar vízilovai ellen
Az állatok veszélyt jelentenek Kolumbia élővilágára.

The post A bíróság kimondta: le lehet vadászni a drogbáró vízilovait first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed