Google vs EU: 1-0

Döntött a bíróság, kiütéses győzelemmel zárult a Google és az Európai Unió első mérkőzése. Nagyot spórolt a techóriás.

Mi történt? Pert nyert a Google, nem kell kifizetniük a 1,5 milliárd eurót, amellyel az Európai Unió sújtotta volna a céget, amiért versenyszabályokat sértett az online hirdetések piacán – írja a Telex.

A bírságot még 2019-ben szabták ki, az EU ekkor vádolta meg a techóriást azzal, hogy a versenyszabályokat megszegve túlzott erőfölényre tett szert az online hirdetések piacán. A Google azt állította, hogy idő közben az EU-s szabályozásokhoz igazították a működésüket.

A cég azt közölte, örülnek, hogy a bíróság felismerte az eredeti döntés hibáit, és visszavonta a bírságot. Ezzel azonban még nem ért véget az EU és a Google harca, az EU még mindig fellebbezhet.

Kontextus. Hasonló ügyekben szabott már ki bírságot az EU a Google-nek. Három ügyben hosszas vizsgálatok után összesen 8,2 milliárd eurós bírságot akasztottak a cég nyakába. 2021-ben további vizsgálatok is indultak a cég reklámpiaci erőfölénye miatt. Ezek a vizsgálatok azonban nagyon sok időt vesznek igénybe, és egyesek szerin a büntetések sem elég nagyok a cég méretéhez képest.

Az Európai Bizottság korábban arra is figyelmeztetett, ha aggályai beigazolódnak, az egyetlen járható út a Google hirdetési üzletágának feldarabolása lehet.

The post Google vs EU: 1-0 appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed