Az árvízinfók eltitkolt sztárvendége: a miniszterelnök

Ha egy sajtótájékoztató meghívójára nem írják rá, hogy ott lesz Magyarország miniszterelnöke is, azt lehet egyáltalán sajtótájékoztatónak hívni?

Mi történt? Az árvízhelyzet óta másodjára jelenik meg váratlanul sajtótájékoztatón a magyar kormányfő, Orbán Viktor, hogy tájékoztassa a részt vevőket az árvíz elleni védekezés fejleményeiről.

Több ebből

Az árvízinfók eltitkolt sztárvendége: a miniszterelnök
Kártyával költünk többet vagy inkább felvesszük a pénzt az automatákból?

Miért fontos ez? Történelmi árvízhelyzet van, természetes, hogy beindul a politikai haszonszerzés (van persze, aki cselekszik is és részt vesz a védekezésben). Ahogy ilyenkor az is elvárható, hogy adott ország miniszterelnöke a sajtó rendelkezésére álljon. Még ha ennek van egy olyan értelmezése is, hogy a kormánypárti kommunikáció érdekes módon elbambult, és kapkod az árvízvédelmi tartalomgyártásban a fő kihívó, a Tisza Párt után, lásd a 24.hu erről szóló elemzését.

Kontextus. Csakhogy a fentiek ellenére a Telex a laphoz érkezett meghívók alapján írja, hogy annyira azért nem magától értetődő a miniszterelnök felbukkanása az árvízinfókon. A hétfői és keddi sajtótájékoztatók meghívóján se szerepelt Orbán neve, ennek rendje és módja szerint valóban nem jelent meg.

Majd szerdán, amikor a meghívón Rétvári Bence parlamenti államtitkár nevét tüntették csak fel, de a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központja helyett már a Miniszterelnöki Kabinetirodába szervezték a sajtótájékoztatót, Orbán is befutott meglepetésvendégként.

A csütörtök reggeli árvízinfón már egyetlen név se szerepelt a meghívón, csak a helyszín, újra a Miniszterelnöki Kabinetiroda, Orbán pedig ismét megjelent a többi résztvevő oldalán és hosszabban beszélt, majd olyan húsz perc után el kellett indulnia.

Igen ám, de! Más kérdés, mennyire tudja betölteni a funkcióját egy sajtótájékoztató, ha a meghívón nem tüntetik fel előre a miniszterelnök nevét, vagy akár azzal, hogy kik kaphatnak lehetőséget, hogy kérdezzenek tőle. Szerdán a Blikk és a köztévé, csütörtökön a köztévé, az Origo és az Index élhetett csak ezzel, szóval igencsak korlátozottak a lehetőségek a többi, szabad médium számára. A stáb a júniusi választásokon is hasonló taktikát alkalmazott, rejtegették, hol és mikor szólal fel a miniszrerelnök.

Új világ jön? Június óta nagyot változott itthon a politikai kommunikáció erőviszonyai. Erről az is sokat árulkodik, hogy Orbán nemrég – az elmúlt 14 évben teljesen szokatlan módon – még Kötcsén, a fideszes polgári piknikre haladva is megállt, hogy hosszan válaszoljon a szabad orgánumok kérdéseire. És nyilván nem amiatt, amit a helyszínen mondott az újságíróknak: „Egyszerűen hiányoztak.”

The post Az árvízinfók eltitkolt sztárvendége: a miniszterelnök appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed