„Nincs pánikhelyzet” – elzárta a víz mindentől azt a kis falut, ahol Fresh Andiék is élnek

Elzárta a víz mindentől a felvidéki Helembát. Párkánytól néhány kilométerre található község egy utcából áll, nem messze folyik össze a Duna, az Ipoly és a Garam folyó. A dunai árvíz azonban oda is elért, gyakorlatilag elszigetelve a községet.

Fresh Andi és férje, János már öt éve ott élnek, mint a Borsnak mesélte az énekesnő, felkészültek arra, hogy nagy lehet a baj. Keddre már a falu egyetlen útját is elöntötte a Duna, így se ki, se be nincs járás.

Zsákfalu lettünk. Erre tulajdonképpen fel voltunk készülve, hiszen napok óta nem tudja megmondani nekünk senki, hogy pontosan milyen lesz a vízmagasság, csak azt tudjuk, hogy a hírek szerint tőlünk északabbra még mindig nem tetőzött, ezért értelemszerűen még több víz várható a nyakunkba. A házak egyelőre nincsenek veszélyben, így még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, a konténerházas vállalkozásunk azonban úszni fog

– mondja Fresh Andi, aki hozzáteszi, sok órát dolgozik férje és a falubeliek a töltésen, akadályozva a víz betörését, és egyelőre nincs is pánikhelyzet.

Mindenki bízik benne, hogy nem okoz ennél nagyobb problémát az áradó Duna, és az elzártságot is jól bírjuk. A Covid idején is nagyon jól működött a település elzárva a világtól. Rendes emberek élnek itt, akik mindenben segítik egymást, összefogunk és kibírjuk az előttünk álló nehéz időszakot.

Valószínűleg a jövőben sem lesz jobb a helyzet:

Kapcsolódó
Nagy Balázs geográfus: Nem riogatni akarok, de a nem túl távoli jövőben még pusztítóbb árvizek érkeznek, és esetleg tömegeket kell evakuálni
Nagy Balázs földrajztudós azt állítja: a jövőbeni árhullámok méterekkel is magasabbak lehetnek a mostaninál, viszont egy egyszerű módszer segítségével a települések képben lehetnének arról, hol vannak a veszélyes helyen lévő utcák és ingatlanok.

The post „Nincs pánikhelyzet” – elzárta a víz mindentől azt a kis falut, ahol Fresh Andiék is élnek first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed