Tippelj, mire szórta el a Magyar Atlétikai Szövetség az adófizetők pénzét

Nagyot kaszált a Zsivótzky Gyula Programon az EP képviselő családja: a testvér és a kicsi unokaöcs is érintett lehet.

Mi történt? Kikérte a Telex a Zsivótzky Gyula Program teljes dokumentációját, kíváncsiak voltak, mire költötte el az állami támogatást a Magyar Atlétikai Szövetség.

A MASZ ettől elzárkózott, a hírportál válaszul adatigénylést nyújtott be a bíróságon. Akciójuk célt ért, és végül megkapták a kért szerződések egy részét, amit meg is osztottak olvasóikkal. 

A program vezetője eleinte Spiriev Attila volt, majd őt Deutsch Péter egykori magasugró, a fideszes politikus Deutsch Tamás testvére váltotta, és aki az MTK ügyvezető elnöke is egyben.

Mi derül ki a kapott szerződés részletekből?

egy rejtélyes szakember: 2020. október 1-jén felvettek valakit 2023. december 31-ig tartó megbízással, akinek a nevét a kiadott iratokban kitakarták. A szakemberrel havi bruttó 900 ezer forintért szerződtek, azonban feladatkörei nem derülnek ki. Az augusztusi vb után még négy hónapig szólt a megbízatása.

az atléták bérezése: ragsorolásuknak megfelelően különböző összegeket kapnak. A legkiemelkedőbb sportolók neve mellett 400 ezer forint körüli összeg szerepel. Azonban egyikük bére sem érte el a rejtélyes szereplőét.

évi két versenyt finanszíroztak a programból, aminek a szervezésével azt a Track and Race Kft.-t bízták meg, aminek az ügyvezetője Deutsch Balázs, azaz Deutsch Péter fia. A cég 2021-ben 185 millió forint plusz áfát kapott a MASZ-tól, majd két évvel később, szintén két versenyre 181,5 millió plusz áfát.

Előzmény. A kormány a 2020. augusztus 25-i Magyar Közlönyben tudatta, hogy 2,7 milliárd forinttal támogatja a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) szakmai programját – amit az olimpiai bajnok Zsivótzky Gyuláról neveztek el. 

A támogatást három részre osztották: 2020–2021-ben 1,195 milliárdot oszthattak szét, 2022-ben 794 milliót, 2023-ban pedig 765 milliót.

Mi lesz most? A MASZ pénteken tart közgyűlést, ahol a szerződés etikusságáról is véleményt kell formálniuk. Amennyiben Gyulai Miklóst újraválasztják, úgy ötödik ciklusát kezdheti a szövetség élén.

The post Tippelj, mire szórta el a Magyar Atlétikai Szövetség az adófizetők pénzét appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed