A forint- és euroérmék, forint- és eurobankjegyek utánzatáról döntött Matolcsy György

Megjelent a Magyar Közlönyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének két rendelete a forint- és  euroérmék, illetve a forint- és eurobankjegyek utánzatáról. Matolcsy György rendelkezései szerint tilos olyan forintérme-utánzat készítése, készíttetése, amely valamely forintérmével összetéveszthető, ahhoz képi megjelenésében hasonló.

Főszabály szerint tilos fémből olyan forintérme-utánzatnak minősülő tárgyat – emlékérmet, zsetont, fémkorongot, játék- és kellékpénzt készíteni, amely tartalmazza a „forint” megnevezést vagy a rövidítését. Tilos a forintérme-utánzaton, a forintérme-utánzathoz kapcsolódóan bármely formában – így különösen a csomagoláson és a kereskedelmi kommunikáció során – az „érme”, „emlékérme”, „forgalmiérme-emlékváltozat” kifejezés használata.

Szintén tilos a forintérme egyedi képi elemeinek kereskedelmi célból bármely eljárással (pl. festés, gravírozás, aranyozás, ezüstözés) történő módosítása. A rendelet pontosítja, mikor engedélyhez kötött a forintérme-utánzat, illetve azt is, mikor nem kell ahhoz az MNB engedélye.

A forintérme-utánzat készítésének és felhasználásának a rendeletben nem szabályozott kérdései tekintetében a szerzői jogról szóló törvény az irányadó. Az euroérme-utánzatoknál az euroérmék közös oldalának formatervezési mintájára vonatkozó szerzői jogok jogosultja az Európai  Bizottság. Az euroérme-utánzatra a 2182/2004/EK tanácsi rendelet, valamint a Bizottság által az euroérmék közös oldalának formatervezési mintájára vonatkozó szerzői jogi védelemre meghatározott előírások az irányadók.

Hasonló a szabályozás a bankjegyeknél is. Tilos olyan forintbankjegy-utánzat készítése, amely
valamely forintbankjeggyel összetéveszthető, ahhoz képi megjelenésében hasonló. Ugyanakkor
az MNB engedélye nélkül készíthető papíron, papír alapanyagon forintbankjegy-utánzat, például, ha az

anyaga a bankjegy- vagy biztonsági papírtól minden kétséget kizáróan eltérő papír,
egyoldalas kivitelben, a forintbankjegynek csak az elő- vagy csak a hátoldala alapján készül, kisebb vagy nagyobb az adott forintbankjegynél,
kétoldalas kivitelben akkor készülhet, ha az adott forintbankjegy hosszúsági és szélességi méretének legalább 200%-a vagy legfeljebb 50%-a.

Az MNB engedélye kell minden egyéb esetben. A kérelemhez mellékelni kell a forintbankjegy-utánzat grafikai tervét. Az MNB engedélye alapján elkészített utánzat mintapéldányát vagy elektronikus megjelenítését nyolc munkanappal felhasználása előtt be kell mutatni az MNB-nek.

Felhasználásakor gondoskodni kell az utánzat zárt helyen történő biztonságos tárolásáról és őrzéséről, valamint olyan nyilvántartásról, amelyből pontosan megállapítható az elkészített,
a felhasznált, a fel nem használt – ideértve a selejtet is – és a megsemmisített forintbankjegy-utánzat darabszáma. A felhasználónak kell gondoskodnia a selejt és a fel nem használt utánzatok
megsemmisítéséről. Az eurobankjegyek formatervezési mintájára vonatkozó szerzői jogok jogosultja az Európai Központi Bank. Az eurobankjegy-utánzatra a 2013/211/EU európai központi banki határozat 2. cikkében és a 2003/206/EK európai központi banki iránymutatás 1–3. cikkében foglaltak az irányadók. A két rendelet két hét múlva lép életbe, a korábbi szabályozás hatályát veszíti.

The post A forint- és euroérmék, forint- és eurobankjegyek utánzatáról döntött Matolcsy György first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed