Tényleg a kimondott szavakra reagálnak a kutyák

Vajon tényleg meg is értik a szavakat, vagy csak az azokhoz kapcsolódó jelzésekre reagálnak a kutyák? Erre a kérdésre keresték a választ amerikai kutatók azok után, hogy a közösségi médiában terjedő videókon a kutyák egy hangtábla gombjait nyomogatva „beszélgetnek” a gazdáikkal.

A hvg.hu cikke szerint sokan az ilyen videókat látva azt állítják, hogy a kutyák tényleg képesek a szó alapú kommunikációra, és nem csupán gazdáik testbeszédét értelmezik.

A Kaliforniai Egyetem szakemberei más kutatókat is bevontak egy izgalmas kísérletbe, hogy tisztázzák a kérdést. Két vizsgálatot végeztek, hogy megfigyelhessék a kutyák konkrét szavakra adott reakcióit, mindkét kísérletben hangtáblákat használtak.

Az első esetben úgy nyomogatták a hangtábla szavakat rejtő gombjait, hogy az állatok gazdái a másik szobában voltak. A kutatók egy percig figyelték, hogyan reagálnak a kutyák. A másik vizsgálatban a kutyatulajdonosok maguk nyomkodták a gombokat vagy mondták ki hangosan a szavakat, és ők is figyelték kedvencük reakcióit.

Érdekes reakciókat tapasztaltak. A kutyák jól reagáltak a játékkal kapcsolatos szavakra, valamint azokra, amelyek valami kültéri aktivitásra (például sétára) utaltak, függetlenül attól, hogy a szót a gazdájuk mondta, vagy a hangtábláról származott. Ez pedig arra utal, hogy a kutyák maguk dolgozzák fel a szavakat, nem hagyatkoznak más jelzésekre. Viszont az ételekkel kapcsolatos szavakra nem reagáltak olyan egyértelműen, ami – vélik a kutatók – azt jelentheti, hogy nem társítják ezeket a szavakat a szokásos idejükön kívüli evéssel.

Ettől függetlenül szinte bizonyosnak látszik, hogy a kutyák magukra a szavakra reagálnak, de persze korai volna azt a következtetést levonni, hogy a négylábúak értik az emberi nyelvet, olvasható a hvg.hu szemléjében.

Kapcsolódó

The post Tényleg a kimondott szavakra reagálnak a kutyák first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed