A világháború vége óta nem volt annyi menekült Németországban, mint ma

Németországban a második világháború végét követő időszakban érte el a valaha mért legmagasabb számot a menedékkérők száma, akkor mintegy 3,5 millióan voltak. A Külföldiek Központi Nyilvántartása szerint ezt a számot közelíti meg az idei év első féléves adta – írja a Die Welt című német lap online kiadása.

Az első félév végén körülbelül 3,48 millió menekült élt Németország területén.

A jelentés szerint – amely eredetileg a Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) című lapban jelent meg – ilyen magas számra az ötvenes évek óta nem volt példa. A lap adatai szerint a 3,48 milliós menekültek száma magában foglalja mindazokat, akik humanitárius okokból védelmet keresnek Németországban, a menedékkérőktől az elismert menekülteken át a „megtűrt” személyekig. Ebből mintegy 1,18 millió érkezett Ukrajnából.

Mindamellett, mint írták, a kiutasítások és távozások miatt csökken az ország elhagyására kötelezettek száma Németországban. 2024 közepén a statisztika 226 882 olyan személyt regisztrált, akiknek el kell hagyniuk az országot, vagyis bő 15 ezerrel kevesebbet, mint fél évvel korábban. Az ország elhagyására kötelezettek 80,5 százaléka tartozik a “megtűrt”, kategóriába: ők a származási országuk épp aktuális helyzete miatt nem kitoloncolhatók.

A migrációs vita Németországban azóta került a figyelem középpontjába, hogy augusztusig végén Solingenben egy feltételezett iszlamista elkövető késeléses támadást hajtott végre. A szövetségi kormány ezután egyebek mellett az erőszakos iszlamizmus elleni intézkedéseket, valamint a tartózkodási és menedékjogi törvények jelentős szigorítását javasolta. Németország emellett az össze határán határellenőrzést vezetett be.

The post A világháború vége óta nem volt annyi menekült Németországban, mint ma first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed