A 90 éves Sophia Loren kilenc egyedülálló sikere

Minden idők legismertebb olasz színésznője egyike az európai filmművészet igazi globális sztárjainak, aki ráadásul Amerikát is be tudta venni. Sofia Villani Scicolone, művésznevén Sophia Loren 19 évesen kapta első főszerepét, majd a Nápoly aranya című szkeccsfilm hozta meg számára az áttörést. Rövid idő alatt Loren lett a temperamentumos, öntudatos olasz nő legnépszerűbb megformálója, akit világszerte ismernek. Pályáját díjak sokasága szegélyezi, és olyan legendákkal játszhatott együtt, mint Gregory Peck, Paul Newman és Marlon Brando. A 90 éves Sophia Loren a mai napig az egyik legnépszerűbb klasszikus filmsztár világszerte, és a nemzedéke egyik utolsó, még élő nagy színésze – az alábbi kilenc pontból remélhetőleg kiderül, miért.

1. Az első olasz színész, aki globális filmsztár lett

Bár előfordultak európai sztárok Hollywoodban korábban is, az amerikai filmipar az 1950-es években már szélesre tárta a kapuit előttük. A színes filmek elterjedése, a globális filmsztárok iránti növekvő igény, valamint a televízió és a magazinok fejlődése mind-mind hozzájárultak ehhez a folyamathoz, akárcsak az egyre gyakoribbá váló nemzetközi koprodukciók is, amelyekben hollywoodi és európai stúdiók működtek együtt, és amelyekhez szükség volt sztárokra mindkét féltől. Így hiába aratott kisebb-nagyobb sikereket Hollywoodban Alida Valli és Anna Magnani is korábban, Sophia Loren volt az, akiből tényleg világszerte ismert név lett.

Getty Images Sophia Loren és Don Hartman A büszkeség és szenvedély hollywoodi premierjén.

Első angol nyelvű filmje a Fiú a delfinen volt 1957-ben, mely abban is úttörőnek számított, hogy ez volt az első olyan hollywoodi film, amit Görögországban forgattak, majd ötéves szerződést kötött a Paramounttal. Következő filmjében (Büszkeség és szenvedély) már Cary Granttel és Frank Sinatrával játszott együtt, és innen egymást követték a hollywoodi szerepek. Igaz, az Oscar-díjat mégis egy olasz film, az Egy asszony meg a lánya hozta el a színésznő számára, és a következő időszak volt Loren pályájának csúcsa: egymást követték a hollywoodi főszerepek, és Gregory Peck, Paul Newman, Marlon Brando, Clark Gable voltak a partnerei, filmjeire pedig világszerte tódult a közönség. Még akkor is, amikor már kevesebb szerepet vállalt.

2. Az első színésznő, aki nem angol nyelvű szerepért kapott Oscar-díjat

A külföldi filmek térnyerésének bizonyítéka volt az is, amikor 1962-ben Sophia Loren egy nem angol nyelvű filmben nyújtott alakításáért kapott Oscart a legjobb színésznő kategóriában. Ez korábban elképzelhetetlen volt, ezen a díjátadón azonban Loren megkapta a legnagyobb filmes elismerést az Egy asszony meg a lánya (La ciociara) című film főszerepéért, de ebben a kategóriában azóta is csak mindössze egyszer ismétlődött meg ez (akkor Marion Cotillard kapta a Piafért).

Az Alberto Moravia regényéből készült film tényleg Loren egyik legemlékezetesebb alakítása: a háborús drámában mindössze 25 évesen alakított egy középkorú özvegyasszonyt, noha eredetileg a lány szerepét szánták neki, az anyát pedig a Lorennél jó 25 évvel idősebb Anna Magnani játszotta volna. Vittorio De Sica azonban végül az idősebb szerepet bízta Lorenre, és a döntése fényesen beigazolódott. A film (melyben a fiatal Jean-Paul Belmondo is játszott) világszerte siker volt, és az amerikai filmakadémia sem tudott ellenállni neki.

Hulton Archive / Getty Images Sophia Loren, miután elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat a „La Ciociara” című filmért, az Oscar-díj átadása után, 1962 áprilisában.

3. Kora legsokoldalúbb színésznője

A korszakra jellemző, hogy szinte az összes olasz sztárszínésznő szépségversenyeken tűnt fel: Gina Lollobrigida, Silvana Mangano, Lucia Bosé vagy Stefania Sandrelli mellett Sophia Lorenre is egy ilyen eseményen figyeltek fel. Sok más színésznővel ellentétben azonban Loren ki tudta nőni a szép nő skatulyáját, és idővel rengetegféle szerepet eljátszott. Erre jó példa a fent említett Egy asszony meg a lánya, amelyben egy nála jóval idősebb nőt alakított, de tehetségét nem korlátozták a műfajok sem, ugyanúgy eljátszott drámai, komikus vagy romantikus filmszerepeket is.

A legjobb példa a – szintén Vittorio De Sica által rendezett – Tegnap, ma, holnap című film, melyben három teljesen különböző szerepet játszott el: egy sokgyermekes családanyát, egy igézően szép sztriptíztáncosnőt és egy milliomos nőt alakított. Loren tényleg bizonyította, hogy egy jó színésznő nem csak a külseje miatt kap szerepeket, e sokoldalúságát pedig megőrizte később is.

4. Kiemelkedő szerep a korabeli olasz filmművészetben

Bár eddig főleg a hollywoodi sikereiről volt szó, Sophia Loren azért erről mindig is valamiféle kitérőként beszélt, mint aki a legfontosabbnak a hazája filmművészetéhez való hozzájárulását tekinti. Pályája nagyrészt egybeesett az olasz filmművészet talán legsikeresebb korszakával, amely a neorealizmus időszakával kezdődött, de később a vígjátékok, kalandfilmek és krimik is jelentős sikereket arattak. Bár Loren közvetlenül nem a neorealizmus vezető színésze volt, karrierje annak hatására fejlődött ki, különösen a commedia all’italiana műfajban.

Loren – aki elsősorban nápolyinak vallja magát, és csak utána olasznak – legfontosabbnak az olasz filmszerepeit tartja: érthető okokból az Egy asszony meg a lánya áll az első helyen, de a Tegnap, ma, holnap, a Házasság olasz módra, a Napraforgó vagy az Egy különleges nap is ott vannak a leginkább elismert filmjei között, ezekért mind-mind meg is kapta a legjobb színésznőnek járó David di Donatello-díjat (összesen hétszer), és ezekben az utolsó film kivételével De Sicával dolgozott együtt.

5. Öt évtizedes házasság Carlo Pontival

De Sica mellett állandó szereplője volt karrierjének a producer, Carlo Ponti is. Ő volt az, aki felfedezte a tizenöt éves Lorent egy szépségversenyen, de a kapcsolatuk akkor még nem volt romantikus, viszont segített neki elindítani a pályáját. Évekkel később aztán viszonyt is kezdtek a már felnőtt Lorennel, ám Ponti házas volt, és az olasz törvények miatt nehéz volt elválni, ezért hosszas huzavona után sikerült csak összeházasodniuk 1966-ban, melyhez fel kellett venniük a francia állampolgárságot is.

Ron Galella / Ron Galella Collection / Getty Images Edoardo Ponti, Carlo Ponti, Sophia Loren és Carlo Ponti Jr.

Ponti és Loren házassága azonban a filmiparban megszokottakhoz képest kivételesen szilárd és tartós volt, pedig Loren folyamatosan a legnagyobb szívtiprókkal dolgozott együtt. Közülük egyedül Cary Grant veszélyeztette a kapcsolatukat Pontival: az amerikai színésszel még 1957-ben ismerkedtek meg, közel is kerültek egymáshoz, de Loren szerint csak barátságról volt szó, és végül Pontit választotta. Onnantól kezdve Ponti 2007-ben bekövetkezett haláláig semmi sem veszélyeztette a házasságukat.

6. Legendás együttműködés Mastroiannival

Bár egyértelműen Carlo Ponti és Vittorio De Sica voltak a legfontosabb emberek Sophia Loren pályáján, majdnem ilyen kiemelt szerep jutott Marcello Mastroianninak is, akivel a filmtörténet egyik leghíresebb párosát alkották. Loren számos fontos filmjében együtt játszottak: Házasság olasz módra, Napraforgó, Egy különleges nap és így tovább, összesen tizennégy filmben látható a kettősük a főszerepben.

Először az 1954-es Kár, hogy bestia című filmben játszottak együtt, utoljára pedig kerek negyven évvel később, Robert Altman Divatdiktátorokjában. „Minden alkalommal, amikor felkértek, hogy Marcellóval forgassak, azt mondtam: »Igen, igen, igen«, anélkül, hogy elolvastam volna a forgatókönyvet. Mert tudtam, hogy vele minden rendben lesz. Mert ő ismert engem, és én ismertem őt. A humorérzékét. Azt, ahogyan improvizált. Azt, ahogy nem tanulta meg a szövegét, soha” – emlékezett vissza Loren 2015-ben állandó partnerére, akire ennek ellenére sem tudott haragudni: „Mindig tudta, mit csinál. De mindig úgy tett, mintha nem tudná, és ezt nagyon szerettem.”

7. Magát alakította egy életrajzi filmben, melyben még a saját anyját is eljátszotta

Elég ritka, hogy egy színésznőről még az életében életrajzi film készüljön, de még ritkább, hogy ez a színésznő szerepeljen is benne, és saját magát alakítsa. Az pedig már tényleg példátlan, hogy ugyanő még a saját édesanyját is eljátssza ebben a filmben. Sophia Lorennel ez is megtörtént, amikor a memoárjából tévéfilmet készített az NBC, és ezt 1980-ban be is mutatták, Mel Stuart (Charlie és a csokoládégyár) rendezésében.

Ez a film bemutatta Loren nehézségekkel teli gyerekkorát, karrierjének kezdetét, a sikerhez vezető útját, valamint kapcsolatát édesanyjával, Romilda Villanival, aki nagy hatással volt Loren életére. Mivel Loren maga is részt vett a produkcióban, és eljátszotta ezt a két szerepet (leszámítva a gyerekkori/tizenéves énjét), az életrajzi film különleges hitelességet és érzelmi mélységet kapott.

8. Az első filmsztár, aki saját parfümöt adott ki

Bár ma már nem is nagyon van hírértéke annak, ha a szórakoztatóipar valamelyik sztárja saját parfümöt dob piacra, a nyolcvanas évek elején ez még közel sem volt bevett gyakorlat. 1981-ben Sophia Loren volt az első híresség, aki sikerrel vette ezt az akadályt: ő lett a Coty amerikai szépségápolási márka egyik híres nagykövete, és az együttműködés ikonikus része volt Loren saját nevével fémjelzett parfümjének megjelenése, amelyet egyszerűen Sophia névre kereszteltek.

A parfümöt nagy marketingkampánnyal vezették be, Loren arcképével és nevével fémjelezve, amivel azonnal sikert aratott. A Coty és Loren együttműködése egy új korszakot jelentett a hírességekhez kapcsolódó parfümök piacán, ahol az illatok hírességek egyéni imázsával kapcsolódtak össze, és ez a trend azóta is jellemző a parfümiparra.

9. Egy nagy korszak utolsó aktív túlélője

Hollywood aranykorának az 1930-as évektől az 1960-as évekig tartó időszakot tartják, és Loren karrierjének első évtizede még pont belecsúszik ebbe, még ha az ott készült filmjei nem is nagyon tartoznak a klasszikusok közé. A korszak legendái azonban már nem élnek, vagy ha igen, akkor régóta nem dolgoznak már. Itt van ugyan a 94 évesen még mindig dolgozó Clint Eastwood, ám ő már az aranykor után vált híressé, úgyhogy tényleg elmondható, Loren az utolsó, aki még tartja magát abból az időszakból.

MEGA / GC Images / Getty Images Sophia Loren 2024. május 29-én a kaliforniai Beverly Hillsben.

Olyannyira, hogy 2020-ban még egyszer díjnyertes filmben szerepelt, és az Előttem az élet filmes feldolgozását leginkább miatta volt érdemes megnézni. A filmet Loren fia, Edoardo Ponti rendezte, és minden szempontból az akkor 86 éves színésznő jutalomjátéka volt: „Rosa alakjában ott visszhangoznak korábbi híres alakításai, a történelem által eltiport, szeretteiket védelmező anyafigurák, akik ugyanúgy tudnak törékenyek és kőkemények lenni. Mégsem merül fel egy pillanatra sem, hogy ismételne, vagy puszta rutinból hozná a figurát: tényleg megrendítő alakítást nyújt a szellemi és testi kontrollt egyre inkább elvesztő, ám emberi méltósága maradékáért körömszakadtáig küzdő öregasszony szerepében” – írtuk a kritikánkban.

The post A 90 éves Sophia Loren kilenc egyedülálló sikere first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed