Elfogadható is lehet, ha egy robot hazudik

Amikor az ember hazudik, nem feltétlenül átverni szeretne valakit, hanem az igazság elkendőzésével például megóvni a másikat a valóság okozta fájdalomtól. De vajon a robotoktól mit várunk el, hasonlóan emberi viselkedést, vagy azt, hogy minden esetben ragaszkodjanak az igazsághoz? Egy nemrégiben elvégzett felmérés, amelyről a Frontiers in Robotics and AI folyóirat számolt be, arra jutott, hogy van, amit elnéznénk a robotoknak is.

A kutatás során arról faggattak ki embereket (közel 500 főt), hogy különféle szituációkban mennyire tartják elfogadhatónak, ha a robot hazudik. Kiderült, hogy amennyiben kíméletességből, afféle „fehér hazugság” hangzik el, a z ember, más emberekhez hasonlóan, elnéző a robottal szemben. Azonban, ha például saját képességeiről hazudna, az teljesen elfogadhatatlan volna.

Háromféle helyzetet kellett az alanyoknak megítélniük, olyan robotokkal kapcsolatban, amelyek már ma is dolgoznak mellettünk, például az egészségügyben, takarításban vagy kereskedelemben. Az első hazugságtípus arról szólt, hogy a roboton kívüli világ valamely tényét ferdíti el, a második arról, amikor a robot eltitkolja saját képességét, a harmadik pedig arról, amikor eltúlozza saját képességét.

Az első konkrét szituációban egy Alzheimer-kóros asszonyt ápoló robot hazudja azt, hogy hamarosan hazajön az asszony férje. A másodikban egy háztartási takarító robot nemcsak takarít, hanem közben filmezi is a környezetét mások tudta nélkül. A harmadikban egy boltban dolgozó robot fájdalomra panaszkodik, amikor az ember munkatársa rábízza egy bútor átpakolását, ezzel akarja rávenni az embert, hogy mást bízzon meg a feladattal.

Az emberrel dolgozó robot számára valamiféle emberi etikára is szükség van.
Forrás: Pixabay

A leginkább a rejtett filmet felvevő robotot ítélték el az alanyok, jórészt elítélték és manipulatívnak tartották a fájdalomra hivatkozó robotot. Azt ítélték el a legkevesebben, ahol az ápolt személynek hazudott a robot azért, hogy az illető kevésbé legyen szomorú. A robotokat fejlesztők számára fontos tanulságokat hordoznak az efféle kutatások, különösen fontos megérteni azokat a tényezőket, amelyek révén egy mesterséges lény képes becsapni és valami módon manipulálni a vele kapcsolatba lépők viselkedését.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Elfogadható is lehet, ha egy robot hazudik first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed