A kanapéról a nagyszínpadig – 10 éves a Margaret Island

Első koncertjüket Fonyódon a Sellő Büfé előtt adták – lángosért cserébe – idén pedig ők nyitották a Sziget Fesztivál nagyszínpados programjait. A kettő között pont 10 év telt el, ennyi idős lett a Margaret Island zenekar idén, vagyis Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint. Az első dalokat Bálint hálószobáján, a kanapén írták, és azóta hiába volt már számtalan nagykoncert, a dalok intimitása, az általuk átadott érzelmek ismerőssége megmaradt, ahogy az is, hogy zenéjükkel generációk számára könnyű kapcsolódni. Szeptember 12-én a Budapest Parkos nagykoncerttel folytatták az ünneplést – ez volt egyben a tizedik önálló parkos koncertjük is, – ebből az alkalomból készítettünk velük nagyinterjút.

Milyen olyan mérföldkövei, visszajelzései voltak az elmúlt 10 évnek, amit szívesen kitennétek egy képzeletbeli falra?

• (Lábas Viki) Nekem személy szerint a Forbes under30 listára való felkerülés egy wow pillanat volt, ahogy az idei Sziget fesztiválos Nagyszínpados fellépésünk vagy a 15-nél is több Budapest Parkos koncert, a dubai, holland, francia és angol kiruccanásaink.

• (Füstös Bálint) Nekem az a legjobb visszajelzés, hogy a körülöttünk dolgozó csapat szinte változatlan a kezdetek óta.

• (Törőcsik Kristóf) A rajongóink, akik elmesélték, hogy egy adott dal hogyan segítette át őket egy nehezebb időszakon, vagy a kapcsolatok, amikre a zenekar révén tettünk szert. Tegnap véletlenül Bérczesi Robival találkoztam, aki mondta, hogy el szeretne küldeni egy dalt – hihetetlen még mindig számomra, hogy tinédzser wannabe zenészekből ilyen emberek ‘kollégái’ lettünk.

Egyáltalán, emlékeztek arra a pillanatra, amikor beütött az az érzés, hogy húha, itt most valami nagy történik?

• (Lábas Viki) Emlékszem, mikor először kezdte visszaénekelni a közönség a dalainkat koncerteken, akkor éreztük először, hogy itt most valami átment.

• (Füstös Bálint) Vagy amikor először kaptuk el valamelyik dalunkat a rádióban.

Mit gondoltok, mi a Margaret jelenség, ami egészen különleges atmoszférát teremt a rajongók között, akik a ti esetetekben tényleg a zenekar szerelmesei?

• (Lábas Viki): A kevesebb több, az egyszerűbb tényleg nagyszerűbb, nincsen óriási megfejtés. Nyitottak és befogadóak vagyunk, és ez szerencsére a közönségünkre is igaz. Az elmúlt 10 évben bármit kitalálhattunk, mindenre vevők voltak és jöttek velünk. Ebben a közösségben önmagad lehetsz, kint hagyva a valóságot sírhatsz, nevethetsz, táncolhatsz, ölelkezhetsz, és ez a felszabadultság érzés egy olyan szelete a “margaret tortának”, amit biztosan magaddal viszel egy koncert után.

10 éve  született a zenekar, azóta jelentősen megváltozott, felgyorsult a világ. Nehezebb, vagy a sok izgalmas eszköz, lehetőség miatt könnyebb ma sikeresnek maradni és meglovagolni a hullámokat?

• (Lábas Viki) Én azt veszem észre inkább, hogy nem akar már itt senki semmilyen hullámot meglovagolni, hanem maga akar lenni a hullám, és ez egy teljesen más helyzetet jelent. A zenetanulás része, a producerkedés sokkal könnyebben elsajátítható és gyakorolható az okos eszközökkel, ugyanakkor tényleg óriási a verseny: naponta több mint 100 ezer zeneszám jelenik meg a különböző zeneszolgáltató platformokon.

• (Füstös Bálint) Folyamatosan változik a világ, szerintem izgalmas az, hogy egy kreatív ember már akár hangszeres tudás nélkül is ki tudja fejezni a gondolatait zenében. Inspiràló hallani az újabb és újabb fiatal zenekarokat.

Hogyan tartjátok meg az egyensúlyt a befutott zenekari lét és a szerelemből alkotás között?

• (Lábas Viki) A közös alkotótáborozásaink, a csapatépítőink pont ezért olyan fontosak számunkra, hiszen ilyenkor kiszakadhatunk a gépezetből és újra visszacsatlakozhatunk egymásra, a barátságokra, a közös élményekre, emlékekre. Ilyenkor újra visszaváltunk “ember üzemmódba”.

• (Füstös Bálint) Próbáljuk megtalálni a nyári darálóban is az emberi kapcsolódásokat. Szerintem nagyon fontos, hogy a koncertek közti napokban próbáljunk időt szakítani magunkra és a visszatöltésre.

• (Törőcsik Kristóf)Szerintem tíz év alatt azért többször is előfordult, hogy telítődtünk, vagy esetleg ki is égtünk kicsit – főleg a nagy nyári hajtások közepette. Idővel viszont megtanultuk, hogy ez is egy természetes velejárója a szakmànknak. Ami számomra ilyenkor is segít, az a dalszerzés: az új ötleteken való agyalás mindig feltölt, ez a része tekinthető tényleg szerelemnek!

Nagy erősségetek, hogy mindig képesek vagytok megújulni, 2022-ben Woodstokot idéző minifesztivált szerveztetek a Parkban női előadókkal, 2023-ban a Szegedi Kortárs Balett tánckarával működtetek együtt egy országos turnéban (Szabadon szép a tánc), idén őszre is készültetek valamivel?

• (Lábas Viki) A Parkos koncerten több zenész barátunk velünk volt a színpadon, csatlakozott hozzánk többek között Járai Márk, Áron Andris (Apey) és Szepesi Mátyás, de ott voltak a Szegedi Kortárs Balett táncosai is, és – nem utolsó sorban- velünk ünnepelt Bródy János is.

Játszottunk dalokat a nemrég megjelent ötödik nagylemezünkről, de visszanyúltunk a régi szerzeményeinkhez is. Összefoglaltuk a 10 évünket egy analóg fotókiállítással, és természetesen volt külön erre az alkalomra dedikált merch is. Igazi örömünnep volt, sok meglepetéssel!”

Margaret Islandból sosem elég! AKTUÁLIS HÍREK A ZENEKARRÓL ÉS KONCERTIDŐPONTOK A LINKEN!

The post A kanapéról a nagyszínpadig – 10 éves a Margaret Island appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed