Korábban jelent meg a kokain Európában, mint gondoltuk

Kokainra utaló nyomokat találtak több 17. századi holttest mumifikálódott agyszövetében, ami arra utal, hogy az európaiak már két évszázaddal a korábban dokumentált első megjelenés előtt kokaleveleket rágcsálhattak – írja a Live Science egy friss tanulmány alapján.

A milánói kutatók a híres Ospedale Maggiore (Nagy Kórház) néhány egykori betegének megőrzött maradványait vizsgálták meg. A kórházhoz egy kripta is tartozott, az itt lévő több millió csont pedig nagyjából 10 ezer, a kórházban elhunyt emberé volt. A kutatók kilenc koponyát, és a bennük található agyszövet-maradványt vizsgáltak meg, kromatográfia és tömegspektrometria révén pedig az abban található egyes molekulákra kerestek rá.

A szövet toxikológiai elemzése során két személynél is a kokain, valamint annak két bomlástermékének jelenlétére bukkantak.

A kutatók szerint ezek arra utalnak, hogy nem a napjainkban ismert formájában fogyasztották a kokaint, hanem nagy valószínűséggel levelet rágcsáltak, vagy teaként kortyolgatták el. Az egyik esetben azt is meg tudták állapítani, hogy egy fiatal férfi volt a használó, akinek a koponyáján a szifilisz előrehaladott állapotára utaló jeleket találtak, így nem kizárt hogy fájdalomcsillapításra szolgált a kokain.

A kutatók szerint az is lehet, hogy élénkítő hatása miatt rágcsálhattak kokalevelet az érintettek, ahogyan tették azt a dél-amerikai bányászok is. Mivel a két személy a szegények között volt eltemetve, azt sem zárják ki a szakemberek, hogy olcsó és könnyen hozzáférhető lehetett a kokalevél Milánóban abban az időszakban. Ez azért érdekes, mert bár az 1800-as évek előtt is próbáltak ilyen leveleket csempészni Európába, ám a hosszú út miatt sokan azt tapasztalták, hogy megromlottak, mire Európába értek.

The post Korábban jelent meg a kokain Európában, mint gondoltuk first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed