955 milliárd forintnyi áfa hiányzik az államkasszából

A kiadásokon viszont nem lehet észrevenni, hogy bármi gond lenne a költségvetéssel.

Mi történt? A reálbérek emelkedése ellenére sem költünk eleget, ami kegyelemdöfés a gyengélkedő költségvetés számára. Az augusztusi költségvetés rekordot jelentő 414 milliárdos hiánnyal zárt, idén összesen eddig 2857,7 milliárdos deficitnél tart a magyar állam. Eredetileg 2500 milliárdos hiánnyal számoltak, amit tavasszal 4000 milliárdra emeltek, és ehhez viszonyítva sem túl jó a helyzet, ha időarányosan nézzük. A Pénzügyminisztérium szerint a költségvetés alakulása szezonális sajátosság, hiszen ilyenkor alacsonyabbak az áfabevételek és a dupla családi pótlék emelése is plusz terhet jelent az államnak. Ugyanakkor soha ennyire gyenge augusztusa nem volt a költségvetésnek – írja a 444.

A kormány az idei költségvetés tervezésekor optimistán számolt, a tavalyi 6981 milliárdos áfabevételek után az idei évre 8574 milliárddal terveztek.

A mérleg másik oldala. Ugyanakkor a kiadásokon nem lehet tetten érni, hogy itt bármi gond lenne.

Súlyosan alultervezték a kamatkiadásokat, a Prémium Magyar Állampapírok utáni kifizetésekre augusztus végére a tervezettnél időarányosan 346 milliárddal többet, 2413 milliárd forintot fordítottak, vagyis már az előirányzat közel 78 százalékát elköltötték.

Ehhez jönnek még az állami vagyonnal (pl. reptérvásárlás) összefüggő kiadások, amelyek 534 milliárd helyett már 782 milliárdot vittek el.

Sokat költenek a költségvetési szervek is, amit a tárca a béremelésekkel szokott magyarázni. Ezen a soron az időarányosnál 742 milliárd forinttal többet költöttek már.

The post 955 milliárd forintnyi áfa hiányzik az államkasszából appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed