Rendkívül ritka vombatbébi gyalogolt el egy vadkamera előtt

Az északi szőrösorrú vombat (Lasiorhinus krefftii) létszáma elképesztően alacsony. Száz éve még kihaltnak hitték, ám az 1930-as években egy 30 egyedből álló csapatára bukkantak rá egy nemzeti parkban. Az állományt 2002-ben ragadozóktól (kutyák) védő kerítéssel építették körbe, ennek köszönhetően duzzadni kezdett a létszáma, 2024-ben már 400 egyedből állt az állománya.

Mivel ilyen elképesztő kevesen vannak, ezért minden egyes eset, amikor szem (vagy kamera) elé kerülnek, fontos. Az állat Ausztrália egyik legritkább faja, jelenleg 3 helyszínen, 3 populációja él.

Az Ausztrál Vadvédelmi Szervezet (AWC) Queensland állam délnyugati részén, a Richard Underwood Természetvédelmi Területen kihelyezett kameracsapdája rögzítette a fiatal állat mozgását. A kameracsapda mintegy 100 órányi felvételét Andy Howe ökológus nézte át, ő vette észre a kis vombatot is a felvételek közt.

A vombat a talajba vájt üregekben lakik, a kamera egy ilyen üreg bejárata irányába nézett, amikor a kölyökállat kibújt az üregből, és a kamera irányába sétált. Az ökológus számára különösen nagy öröm volt látni, hogy a területen ismét szaporodnak a vombatok!

„Nagyszerű érzés tudni, hogy a világ egyik legveszélyeztetettebb állata jól érzi magát és szaporodik is az elkerített terület biztonságában. Bár nem ez az első e védett területen született kölyök, azonban az első, amelyet az elmúlt években megpillanthattunk” – mondta a szakember. „Különösen szívmelengető érzés ezt látni annak fényében, hogy tudom, mennyit fáradozunk az AWC-nél a faj megmentésén.”

Andy Howe a vadkamerát ellenőrzi
Forrás: Brad Leue AWC

A fiatal állat a külleme alapján egészségesnek tűnik: sima, egyenletes a bundája, nincsen rajta sérülés nyoma. Bár a korát nehéz meghatározni, Andy Howe úgy véli, ezt a kicsit még az anyja erszényében látták, 2023-ban. Az állatka meglehetősen robusztus testalkatú, ami arra utal, hogy elég táplálékhoz jut, ám a felvétel azt is igazolja, hogy a helyszín megfelel a vombatoknak, elég jók itt a körülmények számukra ahhoz, hogy szaporodjanak.

A vombatkölyök előbújik az üregből 8az a háttérben van, nem látható közvetlenül)
Forrás: AWC

A területen több mozgásérzékelős kameracsapda is működik az állatvilág zavarásmentes megfigyelése végett. A szakemberek emellett külön állami támogatást kaptak arra, hogy az élőhelyen csökkentsék a tűzveszélyt, irtsák az inváziós növényeket (e kettő összefügg), karbantartsák a vombatok lakhelyét védő kerítést, és biztosítsák az állatok számára fontos tápláléknövényeket azzal, hogy kívül tartják a kivadult növényevőket (pl. nyulakat) amelyek elzabálják a vombat eleségét. A kutatók, egyetemi segítséggel a vombatok génállományát is felmérik majd, amely létfontosságú a faj jövője szempontjából.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Rendkívül ritka vombatbébi gyalogolt el egy vadkamera előtt first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed