Brutálisan csorbította utódjának jogköreit a bukott győri polgármester

Feszült volt a hangulat kedd délelőtt a győri városházán, miután tiltakozást hirdetett az önkormányzat mai közgyűlésére Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) színeiben megválasztott, október 1-jén hivatalba lépő új városvezető. Pintért az háborította fel, hogy a kormánypárti elődje, Dézsi Csaba András egy javaslatával meg akarta vonni a jogát, hogy bizonyos összeghatárig önállóan döntsön az önkormányzati pénzek fölött, valamint utasítást adhasson a helyi közcégek vezetőinek.

Szajki Bálint / 24.hu Balogh József, Borkai Zsolt és Pintér Bence

Zsúfolásig megtelt a városháza díszterme és a karzat a „Hazudik!”, „Ne lopjátok meg Győrt”, és „Mellébeszél!” feliratú táblákat magasba emelő tiltakozókkal, valamint a kormánypárt híveivel, akik között már az ülés előtt is voltak indulatos szóváltások. Végül a leköszönő képviselők megszavazták az indítványt, ám a beterjesztő Dézsi végül tartózkodott.

Szajki Bálint / 24.hu

Szajki Bálint / 24.hu

A most záruló ciklus utolsó közgyűlésén az észak-dunántúli megyeszékhely két korábbi polgármestere is jelen volt: az 1994–2006 közötti városvezető, a szocialista Balogh József, valamint Dézsi elődje, a volt fideszes Borkai Zsolt – utóbbi az idei választásokon az Együtt a Jövőnkért Egyesület jelöltjeként szintén pályázott a polgármesterségre, és képviselői mandátumot szerzett az új közgyűlésben. Bakonyi Bernadett aljegyző bevezetőjéből kiderült: a korábban beadott előterjesztést is módosították azóta, mégpedig Laczkovics-Takács Tímea kormánypárti alpolgármester, valamint Borsi Róbert fideszes képviselő javaslataival.

A Pintér Bence csapatát erősítő Pollreisz Balázs szocialista képviselő méltatlannak nevezte a javaslatot, annak visszavonását kérve, tapsvihart kiváltva a tiltakozók részéről.

Vondd vissza!

– skandálták kórusban. Egy Fideszt támogató jelenlévő viszont a hangos tiltakozást nevezte méltatlannak. Az Összefogás Győrért képviselője, Balla Jenő szerint – aki szintén nem támogatta a javaslatot – ezt október 1-je után is meg lehetett volna szavazni. Őt már eddig is zavarta, hogy a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság olyan ügyekkel foglalkozik, amelyek nem mennek be a közgyűlésbe. A Borkaival induló Bárány István képviselő azt mondta: a győriek azért váltottak polgármestert, mert átláthatóságot akarnak, ennek a javaslatnak viszont az a célja, hogy Dézsi a legyőzőjét akadályozza. Szerinte is az új közgyűlésnek kellene ezt a szabályt megalkotnia. Az ő felszólalása is nagy tapsot kapott. A tüntetők a javaslat védelmében felszólaló aljegyzőt is lehurrogták.

Szajki Bálint / 24.hu Pollreisz Balázs
Szajki Bálint / 24.hu Balla Jenő

Ez egy munkahely

– intette csendre Dézsi a tiltakozókat. Szerinte az új közgyűlés is módosíthat ezen, ő csak visszaadja a jogait a közgyűlésnek. „Nem bírsz veszíteni?” – kiabálta be az egyik demonstráló.

A DK-s képviselő Glázer Tímea gyalázatosnak nevezte a módosítást, szerinte a Fidesz akarja továbbra is irányítani a várost. „Ne legyenek gyávák, legyenek tökös gyerekek!” – szólt fideszes képviselőtársaihoz, hozzátéve: „aki ezt megszavazza, szégyellje magát!”

A módosító indítványt beadó Borsi Róbert szerint csúsztatások vannak a tüntetési felhívásban. Elmondta: a polgármester törvény által előírt jogköreit nem csorbítják, csak a közgyűlés által korábban rá átruházottakat veszik vissza. Borsi azt állítja: az átláthatóság így is megvalósítható.

Szajki Bálint / 24.hu Dézsi Csaba András

A javaslatot szintén elutasító Hajtó Péter, a Borkai-csapat színeiben újraválasztott képviselő azt kérdezte: ha átteszik a polgármesteri jogköröket egy bizottsághoz, ki vállalja a felelősséget a döntésekért? A bizottság elnöke vagy az összes tagja? Az aljegyző erre azt válaszolta: „Nem teljesen értem, milyen döntésekre gondol. Ennek a döntésnek a felelőssége a bizottságé. Van egy törvényességi felelőssége az előterjesztőnek is. Ami elég erős szűrő.”

Pollreisz újra felszólalva azt mondta: Borsi Róbert mindenről beszélt, csak az előterjesztésről nem. „A Fidesz által jelölt polgármester nem kell a városnak!” – tette hozzá. Dézsi szerint ugyanakkor mulatságos, hogy olyan ember oktatja őt ki, aki egyéniben soha nem tudott bejutni a testületbe. Hozzátette: ő bent lesz az új közgyűlésben, Pollreisz viszont nem. Hajtó Péter erre úgy vágott vissza: rendes választáson Dézsit sem választották meg a győriek. A javaslatot végül

15 fideszes igennel,
öt ellenzéki nemmel,
valamint két tartózkodással szavazták meg. Dézsi Csaba András és a fideszes Rózsavölgyi László tartózkodott a szavazásnál.

A leendő polgármester a módosítások megszavazása után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:

Dézsi Csaba András és a Fidesz-frakció gáncsolni akarja a munkánkat október 1-jétől.

Szajki Bálint / 24.hu Pintér Bence
Szajki Bálint / 24.hu

Hozzátette: nemcsak azt fogadták el, amiről korábban szó volt, hanem a módosítással egy teljesen új Szervezeti és Működési Szabályzat született. „Ezeket a módosításokat még a képviselőknek sem volt idejük rendesen átnézni. Ennek ellenére mi dolgozni fogunk Győrért, és megvalósítjuk a programunkat. Továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre, de ezt, ami most zajlik a városházán, nem tudjuk békés hozzáállásként értelmezni a Fidesz-frakció részéről” – fogalmazott a megválasztott polgármester.

Pintér Bence a 24.hu kérdésére – miszerint az elfogadott módosítás konkrétan miben csorbítja a jogköreit – azt válaszolta:

Meg kell vizsgálnunk, mennyiben korlátoz ez az új verzió. A Fidesznek az a célja, hogy megakadályozza, hogy rálássunk a város működésére. Ezek a javaslatok ezt megnehezítik, de nem teszik lehetetlenné. Például az összes kulturális, turisztikai tevékenységet kiszervezték a Győr Projekt Kft.-nek. Ez az önkormányzati cég sem működött kifejezetten átláthatóan az elmúlt években, csomó probléma volt vele. Nyilván az a cél, hogy ne lássunk rá, milyen pénzeket hogyan költenek el.

Arra a kérdésünkre, mit tehet majd meg ezen túl is polgármesterként, Pintér azt mondta: „Az átláthatóságot a hivatalra vonatkozóan biztosítani fogjuk, és mindent megteszünk, hogy a cégekre vonatkozóan is biztosítsuk, amelyek felügyeletét most magához akarja vonni a fideszes közgyűlési többség. Lesznek olyan javaslataink, amelyek jók a városnak. Ha a fideszesek ezeket nem szavazzák meg, szembesülniük kell azokkal a véleményekkel, amelyek ezen a közgyűlésen is elhangzottak.”

A közgyűlés végén Dézsi Csaba András elbúcsúzott a testülettől, jelezve: a következő ciklusban kizárólag a választókerülete, Nádorváros önkormányzati képviselőjeként akar tevékenykedni, és sem a kormánypárti frakcióban, sem a bizottságokban nem kíván tisztséget vállalni.

Kapcsolódó
Elzárná az önkormányzati pénzeket az utódjától a megbukott győri polgármester
Tiltakozó akciót szervez a megválasztott városvezető az erről döntő rendkívüli közgyűlésre.

The post Brutálisan csorbította utódjának jogköreit a bukott győri polgármester first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed