Virágzik gyönyörű, de mérgező növényünk

A devecseri Széki-erdő üde, nedves rétjein, ligetes tölgyerdők aljában a virágzik mostanában egy törékeny, kis virág, az őszi kikerics (Colchicum autumnale). A tudományos nevét a monda szerint Kolkhisz királyságáról kapta, amely a méregkeverők hazája volt.

Médeia, a kolkhiszi király leánya e növényt használta a mérgei készítéséhez. A rege szerint az őszi kikerics annak a bájitalnak földre hullott cseppjéből nőtt, melyet Médeia kilenc éjszakán át összegyűjtött hegyi virágokból hozott létre, hogy vele férjének apját, Aiszónt megfiatalítsa.

Ebből következik, hogy az egész növény erősen mérgező.

A liliomfélék (Liliceae) családjába tartozik, évelő.

Virágzáskor levéltelen, a levélzet és a termés tavasszal fejlődik. A levelek által termelt, a hagymában raktározott tartalék tápanyag felhasználásával kora ősszel jelennek meg virágai.

Megporzás után a virágok gyorsan elhervadnak, a magház a talajban telel. Tavasszal a nagyméretű termés 5-6 levéllel együtt jelenik meg. Az érett magok egy ragacsos függelékkel tapadnak az előttük elhaladó állatok lábára, ők segítenek a terjedésükben.

Az őszi kikerics hazánk területén még gyakori fajnak számít, szépsége sok embert elbűvöl. A faj nem védett, azonban kirándulásaink alkalmával vigyázzunk rá, hogy e törékeny kis virágban unokáink is gyönyörködhessenek.

The post Virágzik gyönyörű, de mérgező növényünk first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed