Bojkottálták a nyíradonyi képviselők, hogy megszavazzák a hathavi végkielégítést a fideszes Tasó László unokaöccsének

A nyíradonyi önkormányzat legtöbb képviselője nem ment el a szeptember 24-ére összehívott testületi ülésre, ezért Tasó Béla polgármesternek – Tasó László fideszes országgyűlési képviselő unokaöccsének – nem sikerült megszavaztatni a saját maga számára javasolt, hat hónapnyi illetményének megfelelő végkielégítést.

A 24.hu információja szerint azért nem volt határozatképes a nyíradonyi önkormányzat kedd délelőtti ülése, mert a polgármesteren és a helyettesén kívül csupán egyetlen képviselő jelent meg a városházán. Az ülésen a költségvetés módosításának vitáján kívül több, a Tasó család számára fontos előterjesztés is napirenden szerepelt.

Lapunknak többen is azt mondták, a távolmaradásuk igazi oka az volt, hogy a polgármester – akinek jövő héten jár le a mandátuma – olyan előterjesztéseket küldött szét a mostani ciklust lezáró utolsó testületi ülésre, melyek már azoknak is vállalhatatlanok voltak, akik eddig rendszeresen kiálltak Tasó Béla és a helyi ügyekben döntő befolyással bíró rokon, Tasó László parlamenti képviselő mellett. Ilyen javaslat volt a többi között a polgármester végkielégítésének megduplázása, amely további 2,8 millió forintos extra kiadással terhelné meg az amúgy is félmilliárdos hiánnyal küzdő település költségvetését.

A Gondor György alpolgármester által szignált előterjesztés egyébként nem tartalmaz érdemi indoklást, ami megmagyarázná, hogy miért javasolja megemelni Tasó lelépési pénzét, csupán annyit ír, hogy a kiegészítésként adható plusz háromhavi illetmény megfelel a jogszabályoknak.

A testületnek az elmaradt ülésen arról is újra kellett volna szavaznia, hogy támogatja az 1200 méteres futópálya megépítésével kapcsolatos ingatlancseréket, amelyeknek szintén a Tasó család lenne a fő haszonélvezője. Lapunk szeptember elején írta meg, hogy a polgármester rekortán futópályát építtetett a 7300 lakosú településen. A beruházásra 45 milliós állami támogatást kapott, de az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos által meghirdetett program előírásait nem sikerült teljesíteni, ezért a támogatást visszavonták. Révész Máriusz tájékoztatása szerint a támogatás-megvonás oka a határidők be nem tartása mellett az volt, hogy a pályázatban előírt kör helyett végül egy nem záródó, patkó alakú pálya készült el. Az beruházás költségeit teljes egészében a településnek kellett állni.

A futópályáról az önkormányzati választás előtt, a június 7-ei rendkívüli ülésen derült ki, hogy az Tasó László, valamint az általa alapított Guth-Keled Egyesület, illetve Tasó Lászlóné cége, a Trend-Four-T Kft. földjein fut, ezért a területek tulajdonosai csereterületeket kérnek az önkormányzattól.

A polgármester a keddre meghirdetett ülés elé vitt volna egy olyan határozati javaslatot is, amely a település közvilágításának javítását szolgálta. A javaslat szerint a jobb közellátás érdekében a Gencsy Béla utcába telepítenének hét kandelábert 6 millió forintért. Az adott útszakasz a Gencsy Kúria Rendezvényház szomszédságában van, amely szintén Tasóék érdekeltsége.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő márciusban írt arról, hogy Tasó Lászlóné a nyilvános adatbázis tanúsága szerint két vidékfejlesztési pályázaton is nyert, és így összesen 70 millió forintot költhettek a Lila Akác Vendégházra. A pályázati pénzeket elnyerő kft. a futópályaügyben is érdekelt Trend-Four-T 100 százalékos tulajdonában áll. A hatalmas birtokon a vendégház mellett áll az állami pénzből felújított, és a Guth-Keled Egyesület által a helyi vadásztársaságtól kiprivatizált Gencsy Kúria, illetve ugyanehhez a körhöz köthető a Fehér Akác vendégház is.

A legfajsúlyosabb előterjesztés azonban az volt, amely néhány nappal az új testület felállása előtt teljesen átrendezné a város legértékesebb ingatlani feletti rendelkezést, és vagyonkezelői jogot adna a Nyíradony Vagyonkezelő Kft.-nek, amelyet egy ideig váltás után is a Tasóék által kinevezett vezetés irányíthat. Az átadni szándékozott 12 ingatlan között több önkormányzati tulajdonú lakás mellett ott van a sportpálya, a vásárcsarnok, sőt a városháza azon 354 négyzetméteres része is, amely az országgyűlési képviselő, azaz Tasó László irodáinak ad otthont.

Úgy tudjuk, hogy a polgármester és csapata nem hagyta annyiban, hogy a távolmaradók miatt meghiúsult az előterjesztések elfogadása, és a következő napokban újra megpróbálja összehívni az ülést. A 24.hu kedden telefonon és SMS-ben is megpróbálta elérni Tasó Bélát, de a polgármester nem reagált a megkeresésekre.

The post Bojkottálták a nyíradonyi képviselők, hogy megszavazzák a hathavi végkielégítést a fideszes Tasó László unokaöccsének first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed