Már 5000 rákosi vipera született a magyar szakértőknek köszönhetően

Az idén 20 éves fennállását ünneplő Rákosivipera-védelmi Központban nyáron 40 nősténytől összesen 523 utód, 261 hím és 262 nőstény jött a világra – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

Ezzel a jubileumi évben, 2024. július 24-én megszületett a tenyésztési program 5000. rákosi viperája is.

A parlagi vipera ezen alfaját Méhely Lajos írta le 1893-ban, a Rákoson (ma Budapest XVI. és XVII. kerületei) gyűjtött példányok alapján. Élőhelyét a nedves, változatos szerkezetű, zsombékokkal gazdagított, részben vízborított láprétek és legelők képezik.

A rákosi vipera kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő, hazánkban jelenleg alig egy tucat elszigetelt populációja ismert a Kiskunsági, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Park területéről, ezért fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Az 50 cm-t alig meghaladó, gyenge mérgű és nem támadékony, álelevenszülő kígyó tápláléka túlnyomó többségében sáskákból, szöcskékből, illetve kisméretű gyíkokból áll. A telet dombhátakban lévő rágcsálójáratokba húzódva, hibernált állapotban vészeli át.

A világon egyedülálló Rákosvipera-védelmi Központ az MME és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében 2004-ben létesült a nemzeti park területén. A védelmi stratégiában megfogalmazott célok végrehajtásában komoly segítséget jelentettek az Európai Bizottság LIFE-Alapjától elnyert támogatások, melyekhez az önrészt a magyar állam biztosította.

Az indulást követően 2010-ben megtörtént az első fogságban született rákosi viperák kibocsátása, az első két példány elengedésében az akkori köztársasági elnök, Sólyom László is aktívan közreműködött. Napjainkig 1020 ivarérett rákosi vipera kerül ki helyreállított vagy természetes élőhelyére, 14 kibocsájtási helyszínen.

Az idei jubileumi évben is lezajlott a szeptember első szombatján immáron hagyományossá Rákosi Vipera Nap. A Rákosivipera-védelmi Központban, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Szegedi Vadasparkban, a Kecskeméti Vadaskertben, a Győri Xantus János Állatkertben és az Ócsai Tájházban családi nap keretében ismerkedhettek az érdeklődők a világ egyik legritkább gerinces fajával. A központban a bátrabbak az idén született, csupán pár hónapos kígyók etetésébe is besegíthettek.

A rákosi viperákról és a tenyésztési programról a National Geographic magazin magyarországi kiadásának cikkében olvashat bővebben.

The post Már 5000 rákosi vipera született a magyar szakértőknek köszönhetően first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed