Szijjártó ismét Lavrovval találkozott

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán többek között az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is tárgyalóasztalhoz ül New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy orosz hivatali partnerével áttekintik a kétoldalú együttműködés kérdéseit, illetve tárgyalni fognak a világ biztonsági helyzetéről, az ukrajnai rendezés lehetőségeiről.

Szergej Lavrovval természetesen beszélni fogunk a biztonsági helyzetről. Magyarország álláspontjával az oroszok tisztában vannak természetesen. Mi mielőbb békét szeretnénk, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb ember hal meg Ukrajnában

– szögezte le. Majd kifejtette, hogy az utóbbi két nap is arról győzte meg, hogy az Európai Unió „lekezelő és kioktató” stílusa erőteljesen kisebbségbe szorította a közösség tagállamait az ENSZ-ben.

Egyszerűen a világ többi részéből érkezett országok döntő többségének elege van abból, hogy egy Európában zajló háború árát fizetik akár a növekedő energiaárak, az élelmiszerbiztonsági visszalépések vagy épp az infláció képében, és azt látják, hogy maga Európa is tovább tüzeli ezt a konfliktust, ahelyett, hogy annak a végét próbálná meg elérni

– tette hozzá. Szijjártó Péter a kétoldalú kérdések kapcsán hangsúlyozta, hogy hazánk biztonságos energiaellátásához feltétlenül szükség van a korrekt, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre Oroszországgal.

Üdvözölte, hogy sikerült megoldani az Ukrajna által „villámcsapásszerűen” bevezetett korlátozások és szankciók nyomán kialakult nehéz helyzetet a kőolajszállítások terén. „Ehhez kellett az orosz szállítók rugalmassága, amit megkaptunk” – mondta. Illetve kitért arra is, hogy Magyarország földgázellátása is teljes biztonságban van, tekintve, hogy a Déli Áramlat vezeték kapacitásai és megbízhatósága miatt hazánkat nem érinti, hogy Ukrajna adott esetben elvágja-e az orosz tranzitot az idei év végével. „Néhány országnak Európa középső felén ez egy súlyos kérdés, minket szerencsére nem érint”– húzta alá.

Kapcsolódó
Végzetes hiba lenne Putyint békére kényszeríteni – állítja a Kreml
A jelenlegi dinamika pedig pozitív Dimitrij Peszkov szerint.

The post Szijjártó ismét Lavrovval találkozott first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed