Szélsőjobbos győzelem, Orbán is gratulált

Először kerülhet kormányalakítási pozícióba egy szélsőjobboldali párt a háború utáni Ausztriában.

Mi történt? Az előzetes eredmények alapján az osztrák parlamenti választásokat a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) nyerte meg. Ugyan az egyelőre részben megszámolt levélszavazatok ezt pár tizedszázalékkal még módosíthatják, a sorrend a következő:

FPÖ 29,2%

ÖVP (Néppárt) 26,5%

SPÖ (szociáldemokraták) 21,1%

Rajtuk kívül még a liberális NEOS (9,2%) és a Zöldek (8,3%) lesz tagja az osztrák szövetségi parlamentnek.

Mit jelent ez? Nem jelent abszolút többséget, a stabil kormányzáshoz koalíciós partner kell majd az FPÖ-nek. Erre egyelőre csak egy párt nyitott, a jelenleg is kormányzó konzervatív ÖVP-t, de ők is csak az FPÖ-t vezető Herbert Kickl nélkül tudják elképzelni a koalíciót. Ha mégis összefognának, összesen körülbelül 55 százalékos támogatottságuk lenne.

Miben értenek egyet? Leginkább a bevándorlás szigorításában és az adócsökkentésben.

Mi lesz, ha mégsem tudnak megállapodni? Az ÖVP másik lehetősége egy hárompárti koalíció, amiben a szociáldemokratákkal, és a liberális NEOS, vagy a Zöldek egyikével működnének együtt.

Mit mond Orbán Viktor? A magyar miniszterelnök vasárnap este gratulált az FPÖ-t vezető Herbert Kicklnek: „Újabb győzelem a Patriótáknak: történelmi FPÖ-győzelem Ausztriában” – írta a Twitteren. A Fidesz európai pártcsaládjából a francia Le Pen, a holland Geert Wilders és az olasz Matteo Salvini is üdvözölte az osztrák választás eredményét.

The post Szélsőjobbos győzelem, Orbán is gratulált appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed