Orbán a parlamentben: Hazánk nehéz helyzetben volt, komoly veszély fenyegette

Cikkünk folyamatosan frissül.

Kétnapos üléssel indul az őszi ülésszak a parlamentben, az első napon felszólalt Orbán Viktor is. A miniszterelnök beszédét megelőzően még az Országgyűlés azzal kezdi az ülést, hogy megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Donáth Lászlóról (MSZP), Kupa Mihályról (MDF, független), Vincze Kálmánról (FKGP, EKgP) és Bodzás Ferenc Árpádról (MSZP).

Ezt követően Kövér László házelnök felszólítására megemlékeztek a szeptember 30-i a helyi önkormányzatok napjáról. Kövér ezek után a frakciók felszólalási sorrendjét ismertette.

A házelnök megadta a szót Orbán Viktornak, aki beszédét azzal kezdte, hogy beszámolt a parlamentnek az eltelt hónapok eseményeiről, majd a jövőbeli tervekről tájékoztat majd. Az árvízhelyzetről azt mondta:

Tíz napig hazánk nehéz helyzetben volt, komoly veszély fenyegette.

Hirtelen jött egy árhullám, folytatta, ami súlyos veszteségeket okozott számos országban, nálunk ez lett az évszázad második legnagyobb árvíze. A bajt sikerült kivédenünk – fogalmazott a miniszterelnök, majd megköszönte mindenkinek a védekezésben tanúsított helytállást.

Jól döntöttünk, amikor a 2013-as árvíz után kiegészítettük a védelmi vonalakat, értékelt Orbán, majd kitért arra is, hogy Győr városa az idei áradáskor nem volt veszélyben ennek köszönhetően. Beszélt a komáromi árvízvédelmi fal megemléséről is, ezt követően emlékeztetett, hogy 40 kilométeres szakaszon ideiglenes védműveket is kellett építeni, kétmillió homokzsákra és 55 ezer tonna homokra volt szükség. A közeljövőben befejezik majd Esztergom árvízvédelmi fejlesztését is, ígérte.

Régi hagyomány Magyarországon, hogy a gyermekek nyaraltatásában az állam is szerepet vállal, mondta Orbán ezt arra utalva, hogy idén 40 ezer gyermek vett részt az Erzsébet-táborokban. Az elmúlt években 1400 milliárd forint értékben újítottak fel óvodákat és iskolákat, tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az egész ország büszke lehet rá, hogy átadták a dunakeszi diáknegyedet, létrejött egy gimnázium, egy technikum és szakképző iskola, mindkettőhöz egy-egy tornacsarnok, illetve egy városi uszoda. A központ 1500 tanulót tud befogadni.

A kormány egyik kiemelt fejlesztési terve a digitális Magyarország program, júliusban fontos állomáshoz érkeztek, már 80 egészségügyi intézményt lehet elérni az Egészségablak alkalmazáson keresztül. Folytatták a kormányzati Gondosóra-programot is, elindították a digitális állampolgárság programot is.

A mindenkori gazdasági év sikerének fontos feltétele a turisztikai ipar jó teljesítménye

– mondta Orbán, majd kitért arra, hogy az idei év rekordévnek ígérkezik: soha nem nyaralt ennyi magyar az országban és sosem látogatott még ennyi turista hazánkban. Soha nem nyaralt ennyi magyar még külföldön sem, hangoztatta.

Visszavettük hazánk globális kapukulcsát – fogalmazott a budapesti repülőtér állami kézbe kerülésére utalva.

The post Orbán a parlamentben: Hazánk nehéz helyzetben volt, komoly veszély fenyegette first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed