Ki nem találnád, melyik magyar milliárdos bankja hitelezte a spanyol szélsőjobboldali pártot

A Vox nevű spanyol szélsőjobboldali párt 9,2 millió eurót kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Banktól.

Mi történt? A Vox nevű spanyol szélsőjobboldali párt elismerte, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank 9,2 millió eurós (mintegy 3,6 milliárd forintos) kölcsönnel segítette a 2023-as parlamenti és önkormányzati választási kampányukat – írja az El País. A spanyol lapnak Pepa Millán, a párt szóvívője azt mondta,

azért fordultak egy magyar bankhoz hitelért, mert egyik spanyol hitelintézet sem adott nekik kölcsönt.

Mennyit és hogyan kaptak? Azt a Vox vezetőségének több tagja is megerősítette, hogy az MBH Bank két részletben folyósította a hitelt – először 6,7 millió eurót, majd 2,6 millió eurót –, és hogy a kölcsönt azóta teljes egészében visszafizették.

Mi lehet a háttérben? A spanyol párt júliusban úgy döntött, hogy kilép az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti csoportjából, és inkább az Orbán Viktor kezdeményezésére létrehozott Patrióták Európáért frakcióhoz csatlakoztak.

Miért érdekes ez? 2022-ben az akkor Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB volt az a magyar bank, amely 10 millió euró hitelt adott a francia elnökjelölt, Marine Le Pen kampányára. 2023-ban az MKB egyesült a Takarékbankkal, akkor lett az új név MBH Bank.

The post Ki nem találnád, melyik magyar milliárdos bankja hitelezte a spanyol szélsőjobboldali pártot appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed