Igazi kultúrsokk egy nepáli utazás

Nepál Dél-Ázsia gyöngyszeme, ami több mint 35 etnikai csoportnak ad otthont, mindegyiknek megvan a maga egyedi nyelve, hiedelmei, fesztiváljai és művészete. A néváriak például a Katmandu-völgy legkorábbi lakói, akik még mindig a saját nyelvükön beszélnek, a névári vagy nepáli bhásza nyelven, és megtartják saját ünnepeiket, mint például a szvantit, amely egy pazar, ötnapos fesztivál, és amely a nők világban betöltött központi szerepét hivatott kiemelni.

Világörökség, vendégszeretet, extrém környezet

Az UNESCO világörökségi helyszínnek nyilvánította Nepálban többek között a Katmandu-völgyet (1979) és Lumbinit (1997) is. Katmandu völgyében, Nepál spirituális szívében számos középkori templomot, elbűvölő buddhista kolostort és sztúpát fedezhetünk fel, de Lumbinibe, Buddha szülőhelyére tett kirándulás is elragadó és örök élményt ad az ide utazóknak.

Nepálban az emberek rendkívül barátságosak, úgy tartják, hogy Isten száll le hozzájuk a vendégek személyében, épp ezért nagyon vendégszeretőek. Nem hiába született meg a mondás: „Nepálba a hegyek miatt jössz és az emberek miatt térsz vissza.”

„Semmiképp sem ajánlanám kezdő túrázóknak, de ideális választás lehet azoknak, akik ismerkednének Ázsiával, és első távol-keleti útként bevállalnak egy kicsit kalandosabb, vadregényesebb desztinációt is. Nepálban már kiépült annyira a turizmus, hogy kezdő kalandorok is elboldogulnak, ár-érték arányban pedig kiváló választás. A kultúrsokk garantált, de van kínálat kényelmes, európai színvonalú szállásokból és szolgálatásokból is” – mondja Borbély Bence, a WanderWell alapítója és túravezetője.

„A nepáli túrákat, főleg a mindenki által ismert Annapurna kört és az Everest alaptábor trekkinget kizárólag olyanok számára ajánlom, akik már megjártak sok útvonalat az Alpokban és a Tátrában.

Óvva intenék mindenkit attól, hogy a Bükk ösvényei után a Himalájában próbáljanak szerencsét.

A nem megfelelő felkészültség miatt gyorsan átmehet az álomnyaralás rémálmokat okozó túlélő túrává. Nem szabad lebecsülni a magasságot, amihez folyamatosan kell akklimatizálódni, valamint a mostoha körülményeket, amiket időnkét ezek a hegyek rejtenek. A kultúrát és kultúrsokkot kereső utazók már Kathmanduban megtalálják azt, amiért jöttek, de ettől függetlenül bátorítanék mindenkit, hogy látogasson el a vidéki Nepálba is. Nem kezdő utazóknak, de kifejezetten ajánlom a Felső-Musztáng régiót, ami hosszú ideig elzárt terület volt, és a mai napig nagyon kevesen látogatják” – ajánlja a szakember.

Nepál tökéletes hely a nyugalomra vágyók számára, egy túra Nepálban egyben egy lelki utazás is a belső békéhez. Bájos, nyugodt légkört biztosít, amely a fejlett országok minden kényelmét megadja. Egy nepáli út fantasztikus lehetőséget kínál arra, hogy kilépjünk komfortzónákból és elmerüljünk az ország páratlan és sajátos kultúráiban.

Írta: Német Orsolya

The post Igazi kultúrsokk egy nepáli utazás first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed