Csak Budapesten vizsgálják felül az Airbnb-szabályozást

Nagy Mártonék szerint a fővárosban lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és a fiatal családosokat. 

Mi történt? Csak Budapestet érinti majd az Airbnb szabályozásának felülvizsgálata – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn, miután 26 turisztikai szervezet közös állásfoglalásban utasította el a rövid távú lakáskiadás 2026-tól élő, terézvárosi betiltását.

Miért csak a főváros? A tárca szerint a fővárosban lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és a fiatal családosokat. Ezért a kormány elrendelte az Airbnb szabályozásának felülvizsgálatát – hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez –, ám a kérdést, mint közölték, a kabinet elsődlegesen lakhatási kérdésnek tekinti.

Ebből kiindulva csak Budapesten kívánja szigorítani a rövid távú lakáskiadás szabályozását.

– írták, azt is kiemelve: „a tervezett intézkedések a vidéki turisztikai célú rövidtávú lakáskiadókat nem érintik, a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja tevékenységüket”.

Miért érdekes ez? Budapest a covidjárvány után régiós vezető lett a rövid távra kínált szálláshelyek és az Airnbn-szállások piacán. A felfokozott forgalomnak nem örült néhány helyi önkormányzat, mondván, kiüresednek a kerületek, az ott élőknek pedig sokszor gondot okoznak az olcsóbb szállásokra érkező, leginkább bulizni vágyó turisták. Emellett kutatások szerint (lokációtól, vizsguálattól függően, de) az Airbnb kisebb vagy nagyobb mértékben növeli az ingatlanárakat és a lakbéreket, még a ha tiltás önmagában nem megoldás a jelenség ellen. A fővárosnak mindez ugyanakkor okozhat még fejfájást a turisztikai bevételek esetleges csökkenése miatt is, hiszen kutatások bizonyítják, hogy az Airbnb-párti turisták nem nagyon szeretnek szállodába járni.

The post Csak Budapesten vizsgálják felül az Airbnb-szabályozást appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed