Ez a vonat elment: százmilliárdot vonhat ki a kormány az állami bevásárló cégből

Nagy Mártonék tőkét vonnak ki a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-ből, az állami nagybevásárlásokat intéző cég alaptőkéjét névértéken másfél milliárd forinttal szállítják le.

Mi történik? Miután elbukták a spanyol Talgót, tőkét vonnak ki abból a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-ből, amely az állami nagybevásárlásokat intézi, írja a 24.hu. A cég alaptőkéjét a nemzetgazdasági miniszter döntése értelmében névértéken másfél milliárd forinttal leszállítják. 

Mit jelent ez? A döntés váratlan, mert az elmúlt időszakban több lépésben is emelték a cég tőkéjét, 2022 óta több mint ezermilliárd forinttal. Az eddigi folyamatos tőkepumpálás után szeptember 18-án mégis arról határoztak, hogy az alaptőkét 1 540 580 000 forinttal leszállítják. A mostani alaptőke-leszállítás összegét neház pontosan megmondani, hiszen a határozatból csak a névérték látszik, a tényleges összeg nem.  A 24.hu úgy fogalmaz, hogy

a rendelkezésre álló adatokból úgy becsülhető, hogy 100 milliárd forintot közelíthet a tőkekivonás.

Mit érdemes tudni a cégről? A Corvinus az a gazdasági társaság, amely révén az állam részesedést szerzett a ferihegyi repteret működtető cégben 1400 milliárd forintért (a teljes vételár 4,54 milliárd eurót, nagyjából 1770 milliárd forintot tett ki, a másik vevő a francia Vinci S.A. volt), illetve a 4iG-vel közösen 660 milliárd forintért bevásárolta magát a Vodafone-ba. És a Corvinus szállt bele a spanyol Talgo megvásárlására kiszemelt Ganz-Mavag Europe Zrt.-be is az állam részéről, de abból az ügyletből a spanyol kormány ellenállása miatt nem lett semmi.

Több ebből

Hernádi személye és a Mol orosz érdekeltsége akadályozhatta meg a Talgo felvásárlását?
Meg is van a pénz egy része, ami a Budapest Airportra kell

The post Ez a vonat elment: százmilliárdot vonhat ki a kormány az állami bevásárló cégből appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed