A rendvédelmi alkalmazottak több mint negyede lehet garantált bérminimumon

A bírósági és ügyészségi dolgozók mellett, a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak is kimaradtak az elmúlt évek illetményemeléseiből. Bruttó 437 ezer forint az átlagilletménye a rendvédelmi alkalmazottaknak, ez jelentősen elmarad a magyar átlagtól.

Mi történt? Számos rendvédelmi alkalmazottnak a garantált bérminimumra „nőtt” a fizetése – írja a 24.hu. Ez annak köszönhető, hogy a megemelt garantált bérminimum (326 ezer forint) utolérte az illetményüket. Bár januártól emelték az illetménysávok felső határát, a legtöbb alkalmazottnak nem emelkedett a bére.

Tavalyi adatok alapján a rendvédelmi alkalmazottak egynegyede volt garantált bérminimumon, azóta nőhetett a számuk. A rendvédelmi munkavállalóknál (gépkocsivezetők, szerelők, fizikai dolgozók) még rosszabb a helyzet, ott a háromnegyedük kapta a garantált bérminimumot 2023-ban

– mondta a 24.hu-nak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

Kontextus. Bár az idei évben az infláció üteme lassult, a fogyasztói árak egyedülálló szinten emelkedtek Magyarországon az elmúlt két évben. A rekordinfláció jelentősen megütötte a magyar háztartásokat, a reálbérek estek, és a fogyasztás is csökkent. A kormányhivatalokban dolgozók béréről, illetve az illetmények alakulásáról ebben a cikkünkben, arról pedig, hogy gyakran két-három diplomával rendelkező dolgozók is havi brutó 320 ezer forintos fizetést vesznek fel kormány- és köztisztviselőként, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

The post A rendvédelmi alkalmazottak több mint negyede lehet garantált bérminimumon appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed